hr en
  • change the contrast
  • change the font

‘Zero Waste Hrvatska’ ministru Ćoriću: Posjetite domove građana koji „šire dezinformacije“

110970 142613 piskornica

Na optužbe Ministarstva da šire dezinformacije, brojni građani i građanke okupljeni u okolišne udruge i inicijative u koaliciji 'Zero Waste Hrvatska' poručuju ministru Tomislavu Ćoriću da će ga rado ugostiti u svojim domovima da se uvjeri u te „dezinformacije“ koje tako rado, posebice za najvećeg smrada u dnevnom boravku, šire po medijima. Također, budući da su optuženi da paušalno prate rad Ministarstva, građani će se rado sastati s njim prije razrješenja i podsjetiti ga na konstruktivne prijedloge koje su mu iznosili na nizu sastanaka, što su on i kolege u ministarstvu zaboravili.

Zanimljivo je kolikom se brzinom nakon upozorenja udruga i Europske Komisije Ministarstvo krenulo opravdavati za svoj nerad. Kada bi se barem takvom brzinom odobravala sredstva za financiranje infrastrukture za odvajanje i recikliranje koje brojni gradovi i općine godinama iščekuju.

Udruge pozivaju ministra da uzme slobodne dane za izlete po Hrvatskoj kako bi se malo bolje upoznao s realnošću. Može posjetiti domove građana_ki u okolici Marišćine ili Jakuševca i uvjeriti se u miris smrada koji probija i kroz zatvorene prozore te popričati s ogorčenim građanima_kama Rijeke kojima su višestruko narasli mjesečni računi za otpad. Može svratiti i do Piškornice gdje, ako ne naleti na prizor učestalih požara, može pozdraviti dobrog poznanika Mladena Jozinovića i utješiti ga što više ne može ruku pod ruku s njim lamentirati kako su CGO spas za Hrvatsku, budući da je smijenjen nakon što je na njegovom primjeru dokazano čemu CGO služe - bogaćenju pojedinaca na štetu okoliša. Ima još toga što bi ministar mogao posjetiti da se uvjeri u „dezinformacije“, ali i ovo je sasvim dovoljno.

Zero Waste Hrvatska razumije da ministar, koji za intenzivan smrad na Marišćini i Karepovcu kaže kako je „ocjena nekoga da pojačani smrad ugrožava njegovo zdravlje subjektivna“, ne može dati suvisli odgovor na alarmantna upozorenja građana i Europske Komisije. Međutim, takva osoba ne zaslužuje biti ministar zaštite okoliša. Stoga ponavljamo zahtjev za njegovim razrješenjem i iščekujemo prihvaćanje poziva da on i kolege iz ministarstva posjete domove građana i građanki koji „šire dezinformacije“.

--

Priopćenje potpisuju:

Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia
Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo
Inicijativa JAVNO JE DOBRO
Krizni Eko Kaštelanski Stožer
Krizni Eko Stožer Varaždin
Krizni Eko Stožer Marišćina
Krizni eko stožer Zagreb
Krizni Eko Stožer Split
Udruga za zaštitu okoliša Resnik
Srđ je naš
Zelena Piškornica
Udruga eko Zagreb
Eko breza Varaždin
Udruga Okoliš
Građanska inicijativa Karlovac
Zmajevac
Rast
Zvona Kaštela

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.