hr en
  • change the contrast
  • change the font

„Zeleni vragovi“: 30 godina Zelenog telefona

Dsc 1535

U ponedjeljak, 14.9.1992. godine, po prvi put je zazvonio Zeleni telefon (ZT) Zelene akcije. Danas obilježavamo 30 godina otkad nije prestao zvoniti.

Počeli smo s radom u nezahvalnom kontekstu. Bjesnio je rat u Hrvatskoj, propitivalo se domoljublje, a aktivizam je bio revolucionaran i nikako se nije uklapao u nedemokratske procese.

„Tog ponedjeljka, od 17 do 19h, ZT je zaprimio 14 prijava građana i građanki i nismo znali što napraviti. Prvu prijavu primili smo iz Velike Gorice zbog pilane koja je gušila ljude česticama piljevine. Idućeg sam dana prvo zvala informacije kako bih uopće saznala telefonske brojeve inspekcijskih službi“, ispričala je Gordana Klarić, voditeljica Zelenog telefona.

„Kada smo jednu prijavu uputili nadležnom komunalnom redaru iz Dubrave, pitao nas je koji smo mi radio. Ipak, uz pomoć medija uspjeli smo ekološke probleme iznijeti u javnost, kao i ono što su inspekcijske službe napravile po prijavama. Izgleda da se građanima i građankama dopalo javno iznošenje problema, kao i prozivanje odgovornih“, rekla je Klarić.

Od 14.9.1992. do 14.9.2022. godine, na ZT je pristigla 31.164 prijave građana i građanki. Većina ih je riješena, no postoje one na kojima Zelena akcija još uvijek radi.  To su bačve mazuta u jezerima Savice, koje je INA godinama odlagala, iskapanje šljunka, navažanje otpada u iskopine i zatrpavanje istog u šumi u Ježdovcu te  zagađenje potoka Gorjak, takozvanog "Smrdljivka", od strane Plive i Kvasca. „Ipak, podatak da smo riješili preko 60 posto prijava je ohrabrujući i daje nam vjetar u leđa da i dalje budemo "zeleni vragovi", kako je rekao Tuđman“, dodala je Klarić.

 U nastavku su samo neke od poruka za 30. rođendan Zelenog telefona:

 „Zeleni telefon smo u Zelenoj akciji kreirali i uspostavili kao demokratsku, participacijsku instituciju...Usred rata, usred bujanja nedemokratskih procesa. Naišao je tokom svih ovih godina, od 1992. do danas, dakle u tri desetljeća, na sjajan odaziv građana, na participaciju, komunikaciju koja veseli i potiče uvijek na novi trud, smisleno, ljudski i duboko proekološki.“ – Vladimir Lay, jedan od inicijatora ZT-a i prvi predsjednik Zelene akcije

 „Čestitam! Puno ste stvari pokrenuli, građanima pomogli i opstali usprkos svim nastojanjima da vas se ušutka. Dobro je rekao komunalni redar...vi i jeste kao radio, vi ste naš glas. Želim vam još barem toliko godinica, a do tada ćemo se valjda naučiti kako čuvati svijet oko sebe. Sretno i dalje!“ – Neda Janovski

 „Ja koristio i to uspješno. Spašeni gradski drvoredi. Čestitam.“ – Saša Šimpraga

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.