hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija pokreće kampanju 'Srpanj bez plastike'

Cover web novo 3

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, četvrtu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji “Srpanj bez plastike”.

Iz godine u godinu situacija sa zagađenjem plastikom se pogoršava, a usprkos iznimnim naporima civilnog društva i povećanoj svijesti javnosti, proizvodnja jednokratne plastike i dalje raste. Pandemija koronavirusa tu situaciju još je dodatno pogoršala te se danas suočavamo s novim problemom zagađenja uzrokovanog neodgovornim postupanjem s iskorištenim zaštitnim maskama koje, kao i ostali jednokratni predmeti, često završavaju u okolišu gdje se dugogodišnjim raspadanjem razlažu na mikroplastiku koja predstavlja novi problem za ljudsko zdravlje. Problematiku unošenja mikroplastike u organizam tematizirat ćemo atraktivnim performansom koji će se održati u petak 3.7. povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica. Time ćemo otvoriti aktivnosti u sklopu “Srpnja bez plastike” koji se obilježava diljem svijeta u sklopu kampanje Break Free From Plastic pokreta.

U sklopu kampanje održat će se mnoštvo aktivnosti s ciljem osvještavanja i edukacije javnosti o štetnom utjecaju proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih materijala na okoliš, ljudsko zdravlje, klimatske promjene, kao i društvo općenito. Osim o štetnosti, javnost će se educirati i o rješenjima i alternativi korištenju jednokratne plastike. 

Nadležne institucije, trgovci i industrija nonšalantno promatraju eskalirajuću situaciju jer smatraju da problem nije toliko izražen u Hrvatskoj ili se pak povode raznim  interesima. Stoga ćemo vršiti pritisak i na buduću Vladu da što prije transponira Direktivu o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo, da bude što ambicioznija u postavljanju ciljeva smanjenja proizvodnje i potrošnje jednkratne plastike, propiše konkretne mjere te potiče sustave za ponovnu uporabu.

---------------------------------------------

                     PROGRAM "SRPNJA BEZ PLASTIKE"   

Performans i konferencija za medije; Glavni kolodvor, 10:00 sati   

  • SRIJEDA (8.7.2020.)

Webinar u suradnji s Greenepeace Hrvatska: "Brand audit" - tko su glavni krivci za zagađenje plastikom?; zoom platforma,  18:00 sati (za radionicu se prijavite ispunjavanjem obrasca do 7.7. do kraja dana te će vam zoom link biti poslan na e-mail par sati prije početka održavanja webinara).

Radionica kreativnog razmišljanja i izrade predmeta od iskorištene jednokratne plastike u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 19:00 sati (za radionicu se prijavite ispunjavanjem obrasca do 13.7. do kraja dana)

Performans "Plastična večera" u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 20:30 sati

Projekcija filma "Story of plastic" u suradnji s Art Park Zagreb; Park Ribnjak, 21:00 sati

  • SRIJEDA (22.7.2020)

Performans i konferencija za medije; Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 10:00 sati

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.