hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena Močvara

Fb 01

Zelena akcija u suradnji s Klubom Močvara poziva vas 17.10. u Klub Močvara na "Zelenu Močvaru" – cjelodnevni zabavni događaj povodom Međunarodnog dana hrane, koji promovira održivo življenje. U sklopu događaja organizira se sajam lokalnih proizvoda, izložba te koncert. Svi događaji su besplatni!

Glavna tema Zelene Močvare je pitanje hrane – promovira se kupovanje lokalno uzgojene hrane koja ima niski ugljični otisak i koja nije prešla nebrojene kilometre kako bi došla do konzumenata. Često se danas susrećemo npr. s češnjakom koji je uvezen iz Kine, što znači da je proputovao skoro pola svijeta do Hrvatske. Takvi i slični proizvodi, osim što su štetni za okoliš, često nisu niti zdravi zbog prljave metode transporta, raznih pesticida i drugih kemikalija koje se nalaze u njima. U isto vrijeme postoje mali i srednji proizvođači u Hrvatskoj koji svoje proizvode ne mogu plasirati jer ne mogu konkurirati distributivnim lancima velikih kompanija niti cijenama koje postavljaju uvoznici.

Osim toga, pokušavamo podignuti svijest konzumenata o hrani iz supermarketa. Hrana koja je uvezena iz zemalja u razvoju, tzv. „trećeg svijeta“, postiže na našem tržištu tako nisku cijenu jer su uvjeti pod kojim je proizvedena izrazito loši, kako za sam proizvod, tako i za proizvođača. Hrana se uglavnom kupuje po izrazito niskim cijenama zbog monopola na otkup kojeg supermarketi postižu u nerazvijenim zemljama, čime se eksploatira proizvođača te mu se time ugrožava egzistenciju i mogućnosti da prehrani sebe i svoju obitelj. Zbog toga je cilj europske kampanje „Supply Cha!nge“ (hrv. „Opskrbi promjenu“), u sklopu koje se radi ovaj događaj, stvaranje svijesti među konzumentima o kršenju ljudskih prava proizvođača hrane u zemljama u razvoju kako bi se stvorio pritisak na supermarkete da promjene svoje prakse te da se prakse kupovine takvih proizvoda bolje reguliraju, u korist eksploatiranih proizvođača.

Zelena akcija je dio inicijative „Dobrodošli“ te će se cijeli dan skupljati novčane donacije za potporu direktnom radu na terenu s izbjeglicama u Slavoniji te daljnjim aktivnostima incijative.Smatramo da je pomoć ljudima u nevolji osnova solidarnosti i održivosti društva.

Raspored događaja:

11:00 – 17:00 Sajam lokalnih proizvoda i radionice – odlična prilika da istražite što nude razni manji proizvođači hrane u okolici Zagreba i šire te da i ponesete nešto od njihovih proizvoda! Usto, imat ćete priliku na radionicama naučiti zanimljive stvari o pripremi hrane te kako najbolje organizirati vlastitu ekološku kupovinu. Saznat ćete razne nove informacije koje će vas više osvijestiti o vlastitim životnim praksama.

Izlagači:
OPG  Boris Katanić
OPG Siladi
Exotic King – Šulog d.o.o.
OPG Švab
OPG Derniković
OPG Mirjana Grković-Spankus
OPG Trbuščić
Zadruga Humana nova
OPG Silvija Miklec
Zadruga za dobru ekonomiju

Satnica:
11:00 - 17:00 Sajam lokalnih proizvoda
10:00 - 13:00 "Reciklirana kuhinja“, radionica veganskog kuhanja s kolektivom „Hrana, a ne oružje“ - Uključite se u pripremu ukusnog veganskog ručka od odbačenih, ali zdravih i jestivih namirnica i kroz zajedničko kuhanje naučite kako napraviti kreativna jela od odbačene hrane, upoznajte članove kolektiva Hrana, a ne oružje - Zagreb  i saznajte kako se uključiti u djelovanje kolektiva ili pokrenuti slične samostalne inicijative. Radionici se možete pridružiti na licu mjesta od 10-13 sati, a radi bolje organizacije molimo vas da nam unaprijed najavite svoje sudjelovanje putem poruke na Facebook stranici kolektiva Hrana, a ne oružje - Zagreb
13:00 - 14:00 "Reciklirani ručak“, druženje s kolektivom „Hrana, a ne oružje“ uz besplatni ručak i razgovor o problemu bacanja hrane - Uz besplatni ručak razgovarat ćemo o djelovanju kolektiva Hrana, a ne oružje - Zagreb, ekološkom i etičkom otisku konvencionalne prehrambene industrije, hiperprodukciji industrijske hrane i njezinom bacanju, kao i održivim i pravednim alternativama za podršku lokalnom uzgoju hrane i smanjenju njezinog bacanja. Kolektiv Hrana, a ne oružje - Zagreb prikuplja odbačenu hranu, koju zatim priprema i besplatno dijeli na javnim površinama kako bi ukazao na problem bacanja hrane, gladi i društvene nejednakosti. Organizacijom direktnih akcija kolektiv potiče na građansku solidarnost, odgovornost i samoorganizaciju kao oblik prosvjeda protiv neravnomjerne raspodjele resursa u društvu, konzumerizma, siromaštva i drugih oblika nasilja.
14:00 - 15:00 Predavanje - "Hrana: TTIP i GMO“ - Hrvoje Radovanović (Zelena akcija) – Što je to Transatlantski trgovinski i investicijski sporazum i kakve opasnosti donosi smanjenjem regulacije GMO proizvoda na tržištu? A što to sve znači za lokalnu proizvodnju hrane? Saznajte!
15:00 - 16:00 Predavanje - „Hrana za dobro“ - Sunčana Pešak (ZMAG) - Model Hrana za dobro je jedan od modela kratkog lanca između proizvođača i potrošača kakvi u cijelom svijetu doprinose opstanku malih obiteljskih gospodarstva, potiču razvoj ekološke proizvodnje, promiču zdrav životni stil i olakšavaju pristup zdravoj hrani sve većem broju ljudi.

18:00 Otvorenje međunarodne izložbe „Hrana kakvu želimo!“– izložba fotografija skupljanih u sklopu međunarodnog natječaja na temu hrane – što ona znači za naš svakodnevni život, što je to zdrava i održiva hrana, što je poštena hrana (fair trade)… Fotografije predstavljaju značaj koji hrana ima u našem svakodnevnom životu te upravo zbog te vrijednosti proizvođač za nju mora biti pošteno plaćen.

Od 21:00 – Koncert

Vibrica: Ako kažemo da smo bend, malo smo rekli. Ne znamo se baš lako strpati u par riječi, ali mogli bismo se nazvati plemenom, familijom, cirkusom, orkestrom. Okupljali smo se (i to i dalje traje!) tijekom puno godina po djembe tečajevima i radionicama, svirkama, na ulici, na rijekama, na slučajnim i malo manje slučajnim mjestima i otkrili da svi - muzičari, plesači, pjevači, žongleri, likovnjaci, pisci, kreativci, divljaci i mirovnjaci, razni tragači i istraživači dubina i širina- uživamo biti, putovati, maštati i svirati skupa. Svega toga stalno i u velikim količinama, enough said! https://www.facebook.com/Vibrica-843822929003865/timeline/

Letarg: je kantautor Bruno Antolić koji već s uigranom koncertnom ekipom (Ivan Horvatić, Karlo Cmrk i Rajna Hraščanec), u tipičnoj rock formaciji, uspijeva na uvjerljiv, prirodan i energičan način interpretirati svoje pjesme. Radi se o zanimljivo razrađenim pop pjesmama koje istovremeno iznenađuju svojom kreativnošću i lucidnošću te tjeraju na ples. Debitantsko izdanje "Paravan" odiše starim, reskim zvukom koji se provlači kroz moderno skladane pjesme. Ovakva formula plod je produkcije i masteringa koje potpisuje sam Letarg. http://letarg.bandcamp.com/album/paravan

Seven Mouldy Figs: Alter-rock bend iz Zagreba. Osnovan je 2012., a aktivan od trećeg mjeseca 2013. godine. Uz poneke promjene u postavi bend na ljeto 2014. postaje trio i nastavlja u pomalo eksperimentalnom smjeru s Laurom N. (bubnjevi i back vokal), Laurom M. (bas gitara) i Lucijom (gitara i vokal). 7MF iza sebe ima dva EP-a, mnoštvo koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Srbiji i BiH te izvodi samo autorske pjesme na engleskom jeziku. Trenutno radi na prvom abumu koji je najavljen singlom Sound 008 i koji će ugledati svijetlo dana do kraja 2015. godine. http://sevenmouldyfigs.bandcamp.com/

Flesh: Heavy metal trio iz Hrvatske koji će vas natjerati da poludite! Uska koža, teški metal, krvavi riffovi, bestijalno zavijanje. Od 2004. godine zagrebački heavy trio Flesh brani metalnu vjeru. Godina 2014. bila je značajna za njih jer su objavili istoimeni studijski album i nastavljaju sa svojom misijom trovanja pučanstva teškim metalima. Promociju albuma održali su na zagrebačkom heavy metal programu Valhalla u Močvari. Sredinom iste godine pobijedili su na band battleu gdje su nastupali uz Huntress i Battlecros te si osigurali nastup na kultnom festivalu - Metaldays 2015. Početkom 2015. godine objavljuju spot za pjesmu Vermin Terror s kojim šokiraju metal fanove. U 5. mjesecu 2015. godine nastupaju na 1. Valhalla Metal festivalu te snimaju live spot za pjesmu Hammered Down. Novinari o njima pišu da su dokaz kako heavy metal i dalje živi na našim prostorima, budući da ih odlikuju brutalni riffovi i solaže, pjevač iznimnih vokalnih sposobnosti te bubnjar koji razvaljuje bubanj. Ne zaboravite, samo metal! http://fleshmetal.bandcamp.com

DJ Kneža: poznat je po svom ludom najrasplesanijem 90's partyu - Dance Hard. Također je rezident na zagrebačkom rock programu - Good Vibrations te je organizator Valhalla metal koncerata. U Zelenoj Močvari će vas zabaviti i rasplesati do zore svojim najčudnijim mixom ikad: Cindy Lauper, Rolling Stones, Prodigy, Chuck Berry, The Black Keys, Red Hot Chilli Peppers, Depeche Mode, Snap!, Billy Idol, t.A.T.u, AC/DC, Rage Against The Machine, Blondie, Madonna, Guns'N'Roses, Eurythmics, Metallica, David Bowie, MC Hammer, The Cure...

Link na Facebook događaj:https://www.facebook.com/events/472654906229140/

Medijski pokrovitelji su portal H-Alter i Radio Student.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.