hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija vas poziva na projekciju filma "Neuništivo sjeme" (i popratnu diskusiju)

Grah

Pozivamo vas na besplatnu projekciju dokumentarca "Neuništivo sjeme" koja će se održati u petak, 22.11., s početkom u 19:00 sati, u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu). Dokumentarac se bavi sjemenom, točnije zakonima i međunarodnim ugovorima koji reguliraju proizvodnju i distribuciju sjemena i sadnog materijala, a predstavljaju ozbiljnu prepreku očuvanju tradicionalnih poljoprivrednih sorti i poljoprivredne bioraznolikosti.

Dokumentarac "Neuništivo sjeme" (Resillient Seeds) producirala je europska Inicijativa za suverenitet sjemena, a bavi se utjecajem koji europsko zakonodavstvo o sjemenu i sadnom materijalu te međunarodni trgovinski ugovori imaju na opstanak tradicionalnih poljoprivrednih sorti. Organizacije za zaštitu okoliša u Europi i svijetu, kao i brojne udruge poljoprivrednika, posljednjih godina sve glasnije upozoravaju da postojeće zakonodavstvo predstavlja ozbiljnu prijetnju poljoprivrednoj bioraznolikosti jer je gotovo isključivo orjentirano na masovnu, industrijaliziranu poljoprivredu (koja podrazumjeva veliku potrošnju pesticida i fosilnih goriva), dok s druge strane postavlja praktički nepremostive birokratske prepreke malim proizvođačima koji bi htjeli čuvati i distribuirati sjeme i sadni materijal tradiocionalnih poljoprivrednih sorti.

Neposredni povod za prikazivanje ovog filma predstavlja to što će 22.11. UN služebno proglasiti 2014. godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim toga, trenutačno je u tijeku donošenje nove EU regulative o sjemenu i sadnom materijalu koja, sudeći po sada dostupnim nacrtima, ne predstavlja korak naprijed. O svemu tome moći ćete nakon projekcije raspravljati sa Sunčanom Pešak iz udruge ZMAG, koja je aktivna u transeuropskoj kampanji za poboljšanje ovog zakona.

Uz sve to, na predavanju ćete moći nabaviti i sjeme tradicionalnih poljoprivrednih sorti domaćih uzgajivača.

Trajanje filma je 31 minutu.

Više o filmu i problematici kojom se bavi pročitajte ovdje:
http://www.saatgutkampagne.org/PDF/Resilient_Seed_EN_web.pdf

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.