hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija s koalicijom više od 400 organizacija traži prelazak na višekratnu ambalažu

Za web refil day

Povodom Svjetskog dana ponovne uporabe, Zelena akcija poručuje Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da je pravo vrijeme za prepoznavanje višekratne ambalaže i ponovne uporabe kao jedine istinski održive alternative jednokratnoj plastici i plastičnoj ambalaži.

Udruga očekuje od Ministarstva da novim Pravilnikom o jednokratnoj plastici, ambalaži i ambalažnom otpadu i ribolovnom alatu stane na kraj kulturi bacanja te potakne razvoj sustava za ponovnu uporabu kako bi se nastanak otpada od plastike trajno smanjio.

Naime, globalna koalicija više od 400 organizacija, uključujući Zelenu akciju, zahtijeva od pet najvećih svjetskih zagađivača plastikom i vlada da pređu na višekratnu ambalažu te da se obvežu na transparentne, ambiciozne i odgovorne sustave ponovne uporabe i ponovnog punjenja.

U otvorenom pismu, članice pokreta Break Free From Plastic, Greenpeace-a i najveće mreže organizacija za zaštitu okoliša, Friends of the Earth, pozvale su izvršne direktore tvrtki Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever i Procter&Gamble da se napokon počnu baviti svojim utjecajem upotrebe plastike na okoliš, društvo i zdravlje te nerazmjerno velikog utjecaja na zajednice s globalnog juga.

U narednih 10 godina, najavljen je porast proizvodnje plastike za čak 40 posto što će pogoršati klimatsku krizu jer plastika nastaje od fosilnih goriva. Najveći dio porasta proizvodnje odnosi se na jednokratnu plastiku i plastičnu ambalažu. Tu je važno istaknuti povezanost najvećih zagađivača plastikom i industrije  fosilnih goriva, uključujući tvrtke kao ExxonMobil, Shell, Chevron Phillips, Ineos i Dow, od kojih kupuju sirovinu za izradu plastike. Primjerice, u samo  godinu dana, emisije stakleničkih plinova u proizvodnji plastike jednake su emisijama rada 189 elektrana na ugljen (od 500 megavata).

Osim toga, proizvodnja, korištenje i odlaganje plastike uzrokuju toksično zagađenje štetno za ljude i planet. Posebno spalionice i odlagališta zagađuju naš zrak, vodu i tlo te predstavljaju dodatnu ugrozu za marginalizirane zajednice diljem svijeta; nebijelačko stanovništvo, zajednice s niskim prihodima i domorodačke zajednice.  

Također, toksične kemikalije koje se nalaze u plastičnoj ambalaži i proizvodima za svakodnevnu upotrebu uzrokuju nepopravljivu štetu okolišu, divljim životinjama i ljudskom zdravlju. Plastika je suštinski toksična, a vlade imaju odgovornost zaštititi ljude od toksičnosti tako što mogu (i moraju) prisiliti korporativne zagađivače da preuzmu odgovornost za zagađenje koje uzrokuju.

Važno je naglasiti kako ovi zahtjevi nisu samo važni, već i popularni. Ankete provedene u 28 velikih zemalja pokazale su da većina ljudi (85 posto) smatra kako bi proizvođači i trgovci trebali preuzeti odgovornost za smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje plastične ambalaže.

Cijelo otvoreno pismo sa zahtjevima pročitajte na poveznici.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.