hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija predlaže uvrštanje održivog razvitka među najviše vrednote Ustava Republike Hrvatske

Ustav cropped

Zelena akcija je danas, zajedno sa još 8 udruga civilnog društva, predstavila prijedlog izmjena ustava RH. Povod za ovu inicijativu jesu već najavljene izmjene Ustava koje su neophodne kako bi se otvorila šansa da građani na referendumu odobre ulazak Hrvatske u EU. Jedan od prijedloga koje su predstavile udruge je i uvrštavanje održivog razvitka među najviše vrednote Ustava RH.

Koordinacija osam civilnih udruga: GONG-a, Centra za mirovne studije, Građanskog odbora za ljudska prava, Iskoraka, Zelene akcije, CESI-ja, Documente i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek predložili su više izmjena u postojećem tekstu ustava.

GONG predlaže da sukob interesa postane ustavna kategorija i bilo bi propisano da je svaka osoba s javnim ovlastima dužna sama prepoznati sukob interesa i razriješiti ga na način koji štiti javni interes. GONG predlaže i da Ustav jamči zakonsko pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti, izuzev onih koje su temeljem zakona klasificirane kao tajne.

Amandman centra za mirovine studije odnosi se na članak Ustava koji govori o tome kada građani mogu potaknuti raspisivanje referenduma. Sada Ustav kaže da će Sabor raspisati referendum ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača, dakle oko 450.000 birača, i to u roku od 15 dana. Predlagatelj amandmana tvrdi da takvo pravilo zapravo onemogućuje raspisivanje referenduma, te predlaže da se broj birača potrebnih za raspisivanje referenduma smanji na tri posto, a bili bi zadovoljni i s kompromisnih pet posto, s tim da se rok produlji barem na 30 dana.

Među prijedlozima izmjena nalazi se i ukidanje zastupničkog imuniteta za kaznena djela za koja je propisana zatvorska kazna duža od pet godina te da se kao najviše vrednote ustavnog poretka navedu i izgradnja mira, nenasilje i održivi razvitak (što je bio prijedlog Zelene akcije).

Točan tekst promjena koje je predložila Zelena akcija, kao i njihovo obrazloženje, možete pronaći ovdje.

Documents

Prijedlog ustavnih promjena Zelene akcije (15.3.2010.)

PDF 87.4 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.