hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija pokrenula peticiju protiv deregulacije novih GMO-a!

Img 9954

Zelena akcija poziva sve građanke i građane da potpišu peticiju protiv deregulacije nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO-a).

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su na Europskom trgu u Zagrebu održali performans naziva „Prehrambena lutrija“ kojim su pokrenuli prikupljanje potpisa za peticiju. „Želimo poručiti da će u slučaju deregulacije potrošačima u budućnosti biti nemoguće ustanoviti sadrže li prehrambeni proizvodi GM sastojke ili ne, prvenstveno ako se propisi o obaveznom označavanju neće primjenjivati na sve ili dio novih GMO-a”, izjavio je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

Posljednjih nekoliko godina u EU se intenzivira rasprava oko pravnog statusa proizvoda dobivenih novim tehnikama genetičkog inženjerstva. Radi se o čitavom nizu novih tehnologija, razvijenih nakon što je usvojen važeći EU zakonodavni okvir o GMO-ima. Rasprava je trenutno sužena na dvije, industriji najinteresantnije tehnike: uređivanje gena (prvenstveno tehnologiju CRISPR/Cas) te cisgenezu. 

Prema važećem EU zakonodavstvu, svi GMO-i prije stavljanja na tržište moraju proći postupak za izdavanje odobrenja koji uključuje obaveznu procjenu rizika za zdravlje i okoliš. Osim toga, moraju biti i jasno deklarirani kao GMO ako se nalaze u proizvodima u koncentraciji višoj od 0.9 posto. „Ovakva situacija ne odgovara biotehnološkim korporacijama jer za njih znači dodatne troškove“, komentirao je Radovanović. Činjenica da GMO-i moraju biti označeni, u kombinaciji sa široko rasprostranjenom skepsom prema takvim proizvodima, rezultirala je time da su proizvodi koji sadrže GM sastojke prije 20-ak godina povučeni iz trgovina te se u EU uglavnom koriste kao hrana za životinje.  

Europski sud pravde je u srpnju 2018. godine presudio da proizvodi novih tehnologija jesu GMO-i te da trebaju biti i regulirani kao takvi. Unatoč tome, interesne skupine, koje promiču GMO-e, uspjele su izvršiti dovoljan pritisak na Europsku komisiju da ovu temu ponovo stavi na dnevni red. Komisija bi tako ove godine trebala organizirati javnu raspravu o mogućim opcijama za novi zakonodavni okvir na ovom području, od kojih će neke gotovo sigurno ići u smjeru izuzimanja barem dijela novih GMO-a iz trenutno važećih pravila.

Ako takvi prijedlozi za deregulaciju prođu, na tržištu EU ćemo uskoro imati GM hranu koja je prošla samo pojednostavljenu ili nikakvu procjenu rizika te koja nije označena kao GMO. „Takva bi situacija značila uskraćivanje prava na informaciju o hrani koju jedemo i uzgajamo, a mogla bi rezultirati i novim rizicima za zdravlje i okoliš“, dodao je Radovanović.

Zelena akcija se stoga pridružila kampanji za prikupljanje potpisa u koju su trenutno uključene okolišne organizacije i udruženja malih poljoprivrednika iz 15-ak država članica EU, uz mogućnost naknadnog uključivanja dodatnih organizacija/država. „Putem peticije želimo informirati širu javnost o ovoj temi te izvršiti pritisak na domaće i EU donosioce odluka da zauzmu čvrst stav protiv bilo kakvih pokušaja da se novi GMO-i izuzmu iz postojećeg EU zakonodavstva“, zaključio je Radovanović.

Peticija, zajedno s dodatnim informacijama, nalazi se OVDJE.

Cijelu fotogaleriju s akcije pogledajte na poveznici.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.