hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija na TEDx: Može se! Smanjenje, ponovna uporaba i pametan sustav odvajanja faktori su u uspjeha

Img 20180131 014220

U utorak, 30. siječnja 2018. godine, je na odlično posjećenom TEDxZagreb događaju na temu boljeg gospodarenja otpadom u Zagrebu jedan od govornika bio i Marko Košak iz Zelene akcije. Istaknuo je kako rješenja za sve probleme koje danas imamo s otpadom postoje, samo treba postojati volja da ih se primijeni.

Prenosimo dio poruka koje su u ime Zelene akcije upućene na konferenciji:

"Večeras ovdje pričamo o otpadu, ali zašto dozvoliti da otpad uopće nastane? Zašto bismo na ovakvim događanjima pili vodu iz plastičnih boca koje će završiti kao otpad ako možemo imati vrč i piti vodu iz pipe? Zašto bismo koristili desetke plastičnih vrećica ako njih može zamijeniti jedna platnena? Zašto bismo bacali hranu, staro posuđe, namještaj ili odjeću ako ih možemo donirati potrebitima? Tim malim koracima možemo sprječiti da uopće imamo toliko problema sa smećem. Kada se pak priča o recikliranju, sastojnice za uspjeh su poznate - edukacija, odvajanje pod kontrolom na kućnom pragu te isplativa naplata po količini stvarno predanog miješanog otpada. To je dokazano u svijetu, a dokazali smo i u Hrvatskoj na primjeru općina u Međimurju koje su vrlo brzo skočile sa 20 na 60% recikliranja, implementiranjem preporuka Zelene akcije. Puno toga ovisi o političkoj volji lokalnih vlasti koje treba pritiskati, ali dio ovisi i o nama samima, stoga krenimo!"

Fotografije s događaja možete pronaći na poveznici.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.