hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija i ZMAG pozivaju vas na radionicu samogradnje kućnog postrojenja za proizvodnju bioplina iz kuhinjskog otpada (biodigestora)

Bioplin2

U sklopu aktivnosti nazvane „Laboratorij za uradi sam održivost”, a u suradnji s udrugom ZMAG, Zelena akcija vas poziva na radionicu samogradnje kućnog biodigestora – postrojenja za proizvodnju bioplina iz kuhinjskog (organskog) otpada.

Bioplin je plinovito gorivo koji se dobiva anaerobnom (bez prisustva kisika) fermentacijom bilo kojeg biorazgradivog otpada. Postrojenja za proizvodnju bioplina sve su brojnija u Europi, a u bliskoj budućnosti bi važnost bioplina kao energenta trebala biti još mnogo veća. Kada se u javnosti govori o bioplinu, uglavnom se misli na velika postrojenja koja se koriste na farmama ili u gospodarenju otpadom. Nema, međutim, tehničkih prepreka tome da se bioplin proizvodi u sklopu malih kućnih, odnosno vrtnih postrojenja.

Na ovoj radionici biti će predstavljena metoda samogradnje kućnog biodigestora koja je razvijena od strane aktivista udruge „Zelena mreža aktivističkih udruga” (ZMAG). Radionicu će voditi Ivan Zoković iz udruge ZMAG koji će vas upoznati sa svim elementima koji čine biodigestor te načinom na koji funkcionira. Primjenom ovakvog biodigestora moguće je dobiti bioplin kojeg se može koristiti kao gorivo (npr. za kuhanje) te organsko gnojivo (za upotrebu u vrtu ili drugdje). Na taj način možemo smanjiti naše emisije stakleničkih plinova, kao i količinu otpada koju proizvodimo.

Radionica se održava u četvrtak i petak 8. i 9. prosinca, oba dana s početkom u 18:30 sati., u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu, Frankopanska 1, u dvorištu. Radionica je besplatna i otvorena za sve, ali je broj sudionika ograničen (na 15). Prijaviti se možete tako što ćete ispuniti on-line obrazac koji se nalazi ovdje. Krajnji rok za prijavu je utorak, 6. prosinca, do ponoći. Ukoliko prijavljenih bude više nego što ih je moguće primiti na radionicu selekciju ćemo vršiti na temelju motivacijskog pisma (koje je dio prijavnog obrasca) te naše procjene o mogućnostima svakog sudionika da stečeno znanje širi dalje.

Za sva dodatna pitanja obratite se na telefon 099 314 9694 ili na e-mail: eugen@zelena-akcija.hr

**
Radionica je informativnog karaktera. Zelenu akciju, ZMAG ili njihove donatore ne može se smatrati odgovornima ni za kakve posljedice koje bi mogle proizaći iz naknadne uporabe informacija predstavljenih na radionici od strane njenih sudionika.
**

**
Ovu radionicu sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program „Centri znanja za društveni razvoj” te Rosa Luxembourg Stiftung kroz projekt „Put prema dobroj ekonomiji”
**

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.