hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija, GONG i Zelena Istra još jednom traže ukidanje zakona o golfu

Špekulanti vrše pritisak na vladu i obmanjuju javnost kako bi spriječili ukidanje i izmjene zakona o igralištima za golf!

Špekulanti vrše pritisak na vladu i obmanjuju javnost kako bi spriječili ukidanje i izmjene zakona o igralištima za golf!

Nakon opetovanog traženja da se ukine skandalozan Zakon o igralištima za golf, Zelena akcija, Zelena Istra, GONG i Transparency International uputili su premijerki Kosor pismo u kojem su izrazili odobravanje u vezi činjenice da Vlada namjerava razmotriti mijenjanje Zakona, ali i upozorili da je jedina  adekvatna izmjena ona koja će se odnositi na uklanjanje zakonske odredbe koja dozvoljava mogućnost izvlaštenja u svrhu izgradnje golf igrališta. Takvom izmjenom, pak, Zakon gubi primarni razlog zbog kojeg je i donesen te bi bilo bolje isti jednostavno u cijelosti ukinuti.

Naime mogućnost izvlaštenja koja je trenutno predviđena u Zakonu omogućuju određenim golf investitorima otimanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta privatnih vlasnika i lokalne samouprave kako bi se prenamijenilo u građevinsko. Na taj način određeni golf investitori žele ostvariti ekstra profit jer se Zakonom omogućava gradnja na tako prenamjenjenom zemljištu i mogućnost etažiranja, odnosno pojedinačne prodaje turističkih građevina.

Stoga smatramo da je najbolje Zakon ukinuti, što očekujemo da će, ako to ne učini Vlada, predložiti Ustavni sud, po rješavanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti budući da je ovaj Zakon u cijelom nizu elemenata protuustavan.

Da investitori lobiraju za što manje ili nikakve izmjene Zakona o igralištima za golf vidljivo je i iz članaka objavljenih u tisku posljednja dva dana.  U njima se navodi da će zbog izmjena Zakona propasti projekt izgradnje golf igrališta na Marleri. Ovakve tekstove smatramo grubim obmanjivanjem javnosti, budući da u velikom broju zemalja u svijetu danas ima golf igrališta koja posluju s profitom, ali jedino Hrvatska ima Zakon o igralištima za golf. Njegova svrha, s obzirom na mogućnosti koje iz njegove primjene proizlaze, naravno, nije uopće poticanje razvoja golfa nego špekulacija zemljištem i prodajom nekretnina.

Osim toga, navedeno golf igralište Marlera proglašeno je državnim interesom prema Zakonu o izvlaštenju još 31. siječnja 2008. (NN 14/2008), jedanaest mjeseci prije no što je donesen sporni Zakon te je temeljem te odluke stvorena mogućnost izvlaštenja zemljišnih čestica unutar područja predviđenog za golf igralište, a takva je opcija i dalje otvorena za bilo koje drugo golf igralište, ukoliko ga Vlada RH proglasi državnim interesom, što pokazuje koliko je Zakon o igralištima za golf nepotreban i apsurdan. U prilog našim tvrdnjama govori i primjer golf igrališta Crveni vrh u Umagu - koje je izgrađeno i otvoreno u kolovozu 2009. godine, a bez korištenja neustavnih pogodnosti iz Zakona o igralištima za golf.

Uzevši sve navedeno u obzir, smatramo Zakon o igralištima za golf jednako nepotrebnim, kao što je i neustavan, te još jednom tražimo njegovo ukidanje!

Za više informacija:

  • Dušica Radojčić, Zelena Istra (mob. 098 1818 640)
  • Jagoda Munić, Zelena akcija (mob 098 1795 690)

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.