hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zaustavimo otimačinu šuma i polja – Ukinite Zakon o igralištima za golf!

Zelena akcija obilježava Dan planeta Zemlje od 1995. godine na način da javnosti predstavi prioritetnu okolišnu temu za Hrvatsku, a ove godine je to devastacija šuma i polja koju omogućuje Zakon o igralištima za golf. Prema nedavno predstavljenom istraživanju koje je proveo GfK, dvije trećine građana Hrvatske je protiv Zakona o igralištima za golf.

Zelena akcija obilježava Dan planeta Zemlje od 1995. godine na način da javnosti predstavi prioritetnu okolišnu temu za Hrvatsku, a ove godine je to devastacija šuma i polja koju omogućuje Zakon o igralištima za golf.

Prema nedavno predstavljenom istraživanju koje je proveo GfK, dvije trećine građana Hrvatske je protiv Zakona o igralištima za golf. Primjerice za 85% građana je neprihvatljiva odredba o izvlaštenju privatnih vlasnika za gradnju golf igrališta, za čak 89% je neprihvatljiva odredba o prisilnoj prodaji zemljišta od strane tijela javne vlasti bez javnog natječaja. Više od polovice građana, čak 57%, smatra da razvoj golfa uopće ne predstavlja strateški interes Republike Hrvatske, 24% smatra da je to uglavnom točno, a svega 9% smatra da je razvoj golfa naš strateški interes.

Aktivisti Zelene akcije su povodom Dana planeta Zemlje održali prosvjednu akciju pod geslom «Zaustavimo otimačinu šuma i polja!» na terenu kontroverznog Golf & Country Cluba Zagreb u zagrebačkom Blatu. Aktivisti su ušli na teren sa stražnje strane igrališta, a nakon što su zaštitari na njih pustili psa, zasadili su desetak sadnica hrasta lužnjaka i jabuke ispred ulaza u Golf & Country Club, izvan ograde. Iako je akcija bila izvan ograde zaštitari su opet pustili psa među aktiviste, te su pri tom ozljeđeni novinar i aktivist.

Zakon o igralištima za golf koji je stupio na snagu 01.01.2009. godine omogućava brzo izvlaštenje i devastaciju vrijednog poljoprivrednog i šumskog zemljišta, ne za golf terene, već za dosad ilegalnu gradnju vila i apartmana na čijoj će prodaji zaraditi pojedinci. Ovom akcijom smo vratili dio zemljišta “otetog” od hrvatskih građana za golf igralište u njegovu primarnu namjenu”, rekla je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Projekt golf igrališta Golf & Country Cluba Zagreb (GCCZ) najbolje pokazuje sve kriminalne radnje i interese hrvatskih golf investitora te objašnjava zašto je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja ima Zakon o golf igralištima. Hrvatske šume su 2002. nakon odluke Vlade o golf igralištu kao nacionalnom interesu, prodale GCCZ-u državno poljoprivredno zemljište od 88 ha za samo 6.5 HRK/m2 bez javnog natječaja. Iako se po GUP-u Grada Zagreba to područje nalazi u rekreacijskoj zoni bez mogućnosti gradnje (R2) na golf igralištu je izgrađeno 55 luksuznih vila od kojih je 36 prodano po cijeni od 2.400 do 3500 Eura/m2. Zbog ilegalne gradnje je u veljači 2008. gradilište zatvorila inspekcija Ministarstva nakon čega je najavljeno uklanjanje ilegalnih objekata. Ni zarada od jeftino kupljenog zemljišta i ilegalno izgrađenih vila, investitorima GCCZ nije bila dovoljna te je protiv njih u lipnju 2008. podignuta optužnica zbog ilegalnog iskopavanja šljunka u vodozaštitnom području, na što je nadležnu inspekciju Zelena akcija upozorila još 2003. godine.

No krajem 2008. godine je Sabor u hitnoj proceduri bez javne rasprave donio Zakon o igralištima za golf kojim se među ostalim i omogućuje legalizacija bespravne gradnje na golf igralištu u Blatu. Koliko je Zakon skrojen prema interesima Golf & Country Cluba Zagreb pokazuje i odredba da je kao zakonski minimum za povlašteno golf igralište određena veličina od 85 ha, a država je Golf & Country Clubu prodala zemljište veličine 88 ha. Sada Zakon omogućava čak i povećanje golf igrališta u Blatu tj. građevinskog zemljišta za nove vile kroz izvlaštenje privatnih vlasnika okolnih zemljišta i kupnju okolnog poljoprivrednog i šumskog zemljišta od države i lokalne samouprave koji nemaju drugog izbora nego prodati. Zakonom o golf igralištima se zapravo omogućuje još 60ak slučajeva kao što je Golf & Country Club Zagreb jer se upravo toliko golf igrališta nalazi u prostornim planovima širom Hrvatske. Radi se o poljoprivrednom i šumskom zemljištu veličine 7500 ha što je ekvivalent površine 10 000 nogometnih igrališta. 

Šumsko i poljoprivredno zemljište su vrijedni resursi za dugoročni održivi razvoj Republike Hrvatske, stoga je nedopustivo da ih se uništi radi izgradnje vila i apartmana na kojima će zaraditi pojedinci. Na Dan planeta Zemlje tražimo Sabor RH da hitno ukine Zakon o igralištima za golf jer je protivan Ustavu (što će uskoro vjerujemo potvrditi i Ustavni sud) te volji birača o čemu svjedoči predstavljeno istraživanje javnog mnijenja. Građane Zagreba pozivamo da nam se pridruže u borbi protiv ovog zakona u subotu 25.4. od 9:00 do 15:00 h na Zrinjevcu, dok će se slične manifestacije na isti dan održati i u Puli, Splitu i Dubrovniku.
 

Kontakt:

  • Jagoda Munić, potpresjesdnica Zelene akcije, 098 1795690
  • Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719 253

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.