hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zaustavimo kaos u gospodarenju otpadom - Novi Plan mora odustati od skupih centara za smeće i potaknuti recikliranje!

Ea18e6fe37676594f57dd44a08fde23f

Zelena akcija danas je poslala komentare na prijedlog Plana gospodarenja otpadom RH 2016.-2022. Podržavamo kvalitetne mjere smanjenja, odvajanja i recikliranja otpada, ali upozoravamo da prijedlog Plana sadrži bitne nedostatke koji će onemogućiti pozitivne pomake u sustavu koji je jedan od najgorih u EU. Zahtijevamo odustajanje od zastarjelog koncepta regionalnih centara za velike količine miješanog otpada i spaljivanje koji šteti okolišu i donosi veliki trošak za građanke i građane.

Hrvatski sustav gospodarenja otpadom među najgorima je u EU jer se na odlagališta odlaže 83% komunalnog otpada, a odvajanje građanima nije dostupno niti isplativo, što rezultira sa samo 17% recikliranog otpada. Prijedlog Plana propisuje brojne kvalitetne mjere koje idu ka ostvarenju ciljeva recikliranja 60% otpada i smanjenja odlaganja na odlagališta. Međutim, financijska struktura prijedloga Plana ne odgovara mjerama jer se polovica ukupno predviđenih sredstava izdvaja za regionalne centre za velike količine smeća koji godinama koče razvoj sustava recikliranja. Takvom raspodjelom sredstava i daljnjim poticanjem miješanja otpada neće doći do temeljitih promjena u sustavu gospodarenja otpadom te će on i dalje štetiti građanima/kama i okolišu, a uskoro bi na naplatu mogle stići i kazne EU zbog neispunjenja ciljeva.

U lipnju ove godine u javnu je raspravu upućen prijedlog Plana koji bi unaprijedio sustav gospodarenja otpadom jer u značajnoj mjeri odustaje od koncepta regionalnih centara i usmjerava sredstva u lokalne sustave prilagođene građanima i ciljevima recikliranja. Međutim, umjesto dorade koju smo zatražili, Ministarstvo je unazadilo taj prijedlog i sada predlaže poprilično negativno izmijenjen prijedlog Plana. U izgradnju regionalnih centara za smeće ulaže se duplo više sredstava nego u lipanjskom prijedlogu Plana što sada iznosi pola od svih ukupno predviđenih sredstava. Te izmjene išle su na štetu smanjenja sredstava za prioritetne mjere – vozila i oprema za odvojeno sakupljanje 290 milijuna kuna manje, centri za ponovnu uporabu 95 milijuna manje, kućno kompostiranje 20 milijuna manje, zbrinjavanje morskog otpada 7,5 milijuna manje, itd. Navedene mjere prioritetne su te je za njih potrebno povećati predviđena sredstva, a sredstva smanjiti za megalomanske regionalne centre koji će decentralizacijom i izgradnjom lokalne infrastrukture za recikliranje postati nepotrebni.

Osim povećanja financija za prioritetne mjere, prijedlog Plana mora jasno definirati da su zastarjela MBO tehnologija i spaljivanje u spalionici i cementarama neprihvatljivi načini obrade miješanog otpada te propisati stručnu reviziju opravdanosti izgradnje, kapaciteta i lokacija svih dosad izgrađenih i planiranih regionalnih centara, odustajanje od gradnje nepotrebnih centara i promjenu parametara u već izgrađenim sukladno rezultatima revizije.Također, potrebno je jasno definirati odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu kao obavezu, a ne omogućavati postavljanje spremnika i na nekoliko stotina metara od kućanstava. Isto tako, treba propisati ciljeve smanjenja otpada od hrane, izradu Plana gospodarenja opasnim otpadom, itd.

Nad Hrvatskom se zbog kašnjenja s Planom provodi postupak povrede prava EU te nam prijeti gubitak 475 milijuna eura ukoliko se Plan ne donese do kraja godine. I Europska komisija je upozorila na to te se dopisom kritički osvrnula na koncept megalomanskih regionalnih centara. Dakle, potpuno je jasno kako Plan gospodarenja otpadom mora odustati od loših ideja miješanja i spaljivanja te donijeti potrebnu tranziciju prema sustavu smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja koji vodi brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša. Zajedno s udrugama i inicijativama iz koalicije 'Zero Waste Hrvatska' pozivamo Ministarstvo da uvaži komentare koje smo uputili te unaprijedi prijedlog Plana kako bi se napokon stvorili svi preduvjeti da se potaknu temeljite promjene u sustavu gospodarenja otpadom u RH.

Documents

Komentari PGO 2016-2022_november

PDF 1.05 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.