hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zaustavimo Bandićevu pljačku i kaos sa smećem!

 mg 0531

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) su u utorak, 3. prosinca, ispred zgrade Gradske uprave Zagreba održali glasan prosvjed protiv planiranog drastičnog poskupljenja računa za odvoz otpada te nefunkcionalnog sustava gospodarenja otpadom. Zajedno s brojnim građanima i građankama poručili su da je to kulminacija 20 godina nebrige i nesposobnosti gradonačelnika Bandića, protiv čega će se snažno boriti.

Gradonačelnik Bandić je na sjednicu Gradske Skupštine u ponedjeljak, 9. prosinca, uputio izmjene gradske Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada. Te izmjene, pod izgovorom unaprjeđenja, donose nepravedan model naplate u kojem svi građani i građanke moraju plaćati obavezan fiksni dio od 70 kn, bez obzira koliko otpada proizveli. Na to bi se nadovezao još i varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad.

Bandić navodi unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći Kao alibi za drastično povećanje računa. Okupljeni građani i građanke na prosvjedu su glasnim zviždanjem i brojnim transparentima pokazali što misle o navodnom unaprjeđenju.

“Nećemo dozvoliti da se štete nastale zbog nesposobnosti Bandićeve vlasti, kao i nepotrebna zapošljavanja u Čistoći, financiraju iz džepova građana i građanki”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Da je Bandić uporan u svojem naumu, govori i činjenica da javna rasprava o izmjenama Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada traje do ponoći 8.12., a već rano ujutro 9. prosinca zastupnici bi trebali dobiti izvješće s provedene javne rasprave. To jasno ukazuje na plan gradonačelnika da na argumentirane primjedbe okrene glavu.
Udruge zahtijevaju micanje štetnih izmjena Odluke s dnevnog reda sjednice Skupštine. Uz to, zahtijevaju i detaljne promjene, kako modela naplate, tako i cjelokupnog načina prikupljanja otpada, koji očigledno ne funkcionira. U suprotnom, u narednom će se periodu još žešće usprotiviti Bandićevoj samovolji.

“Za najavljeno poskupljenje i nepravedan sustav naplate nema nijednog utemeljenog razloga, osim daljnje pljačke građana. Pozivamo sve da zaštite svoja prava na zdrav život i okoliš, kao i pravedni sustav naplate otpada”, poručila je Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR.

Budući je mala vjerojatnost da će Bandić odustati od svoje silne želje za pražnjenje džepova građana i građanki, udruge su pozvale i na novi prosvjed koji će se održati 9. prosinca u 8:15 sati pred zgradom Gradske skupštine (Ćirilometodska ul. 5). Na njemu će biti izraženo protivljenje izmjenama Odluke o naplati otpada, kao i izmjenama Generalnog urbanističkog plana vezanima za rasprodaju javnog prostora uz rijeku Savu (tzv. projekt Zagrebački Manhattan).

Fotogalerija s prosvjeda nalazi se OVDJE.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.