hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zašto Ministarstvo zaštite okoliša šuti?

Food waste opt

Zelena akcija upozorava javnost da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike taji svoju poziciju u iznimno značajnom procesu pregovora o izmjenama EU direktiva o otpadu koje će imati utjecaj na cjelokupan sustav gospodarenja otpadom i život građana_ki Republike Hrvatske u narednom desetljeću.

Podsjećamo Ministarstvo da je zbrinjavanje komunalnog otpada javna usluga, stoga javnost ima pravo znati kuda resorno ministarstvo želi usmjeriti sustav. Nećemo nasjesti na izgovor tajnosti procesa kad se zna da je svoje pozicije javno predstavilo 18 zemalja članica EU. Pozivamo ministarstvo da prestane šutjeti.

U sklopu procesa prikupljanja stavova kojeg u svim državama članicama EU provode mreže Friends of the Earth Europe, Zero Waste Europe i European Environmental Bureau, Zelena akcija je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u travnju poslala dopis kako bi saznala poziciju o izmjenama EU direktiva o kojima traje rasprava između Vijeća ministara i Europskog parlamenta. U ožujku je Europski parlament izglasao ambicioznu pozicijuprema višim ciljevima odvajanja, recikliranja i ponovne uporabe te smo i tada od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražili da u sklopu nadolazećih pregovora Vijeća ministara s Europskim parlamentom  i Europskom​ komisijom podrži te ambiciozne ciljeve i informira javnost o svojoj poziciji. Do danas nismo dobili odgovor te se pitamo zašto Ministarstvo ne želi dati odgovore na šest pitanja na koja smo zatražili jednostavne DA ili NE odgovore:

- Podržavate li ciljeve za recikliranje krutog komunalnog otpada, barem u okviru koji traži Europska komisija, a koji iznosi 65% za kruti komunalni otpad do 2030?
- Podržavate li obavezno odvajanje biootpada, odnosno ciljeve za recikliranje biootpada?
- Podržavate li posebne ciljeve za pripremu ponovnog korištenja krutog komunalnog otpada?
- Jeste li za to da Europska komisija do 2018. mora usvojiti ciljeve za sprečavanje nastanka otpada za 2025. i 2030?
- Podržavate li cilj za ponovno korištenje ambalaže od 10% do 2030?
- Podržavate li minimalne uvjete za Proširenu odgovornost proizvođača (EPR) kao obvezujuće na razini Europske unije, uz preuzimanje cjelokupnih troškova i modulirane pristojbe? 

Zahtijevamo da Ministarstvo što prije informira javnost o svojoj poziciji! Smatramo da Hrvatska mora biti među državama članicama koje će podržati navedene ambiciozne ciljeve s obzirom da imamo jedan od najgorih sustava gospodarenja otpadom u EU u kojem se tek oko 15% komunalnog otpada reciklira i kompostira, a oko 85% baca na odlagališta. Potrebna nam je brza transformacija sustava koju mogu omogućiti samo snažne mjere i ciljevi sadržani u EU direktivama što dovoljno govori o važnosti procesa donošenja ovih izmjena Direktiva i važnosti javno dostupnih i transparentnih informacija koje ministarstvo bez razloga skriva.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.