hr en
  • change the contrast
  • change the font

Započeo projekt 'Otoci bez plastike u Hrvatskoj'

Logo bemed page 001 380x300

Zelena akcija je zajedno s partnerskim organizacijama 1. listopada ove godine započela s provođenjem projekta „For a plastic free Croatian Islands“ Projekt financira The Beyond Med Association“.

Opći cilj projekta je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom pa stoga i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelji na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u općini Sali na Dugom otoku i gradu Stari Gradu na otoku Hvaru.

Specifični ciljevi projekta:

  1. Povećati specifična znanja i dostupne informacije o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u dvije lokalne otočne zajednice.
  2. Educirati i podići svijest javnosti o utjecaju zagađenja plastikom na morski okoliš, zagovarati kod ključnih dionika za održivo gospodarenje otpadom temeljeno na principima smanji, ponovno koristi i recikliraj.
  3. Pridonijeti izgradnji partnerstava i jačanju kapaciteta lokalnih partnera za provedbu održivog gospodarenja otpadom te smanjenju upotrebe jednokratne plastike i onečišćenja plastikom u dvije lokalne otočne zajednice.

Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (Otok Hvar), Općina Sali (Otok Dugi Otok) i Zelena akcija. Suradnici su: SMILO, Inicijativa za Zlarin  bez plastike, a projekt je podržan od strane World Wide Fund for Nature.

Glavne aktivnosti projekta:

  1. Provođenje analize o upotrebi jednokratne plastike i gospodarenju otpadnom plastikom u uključenim otočnim zajednicama.
  2. Razvoj „Plana bez plastike“ za svaki uključeni otok participativnim pristupom i radionicama s uključenim dionicima.
  3. Provedba Plana bez plastike.
  4. Organizacija javnih događanja i javnih foruma u lokalnim otočnim zajednicama usmjerenih na podizanje svijesti lokalnog stanovništva o posljedicama plastičnog zagađenja.
  5. Provođenje nacionalne kampanje za podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja.
  6. Organizacija studijskog putovanja za upoznavanje primjera dobre prakse i rješenja gospodarenja otpadom u otočkim zajednicama.
  7. Organizacija radionice za izradu Plana komunikacije i zagovaračkih aktivnosti, radionice za jačanje kapaciteta i umrežavanje partnera i okolišnih organizacija koje rade na ovoj tematici.
  8. Završna konferencija u Splitu usmjerena širenju rezultata projekta i poticanju daljnjeg smanjenja plastičnog otpada za predstavnike lokalnih otočnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, JLS, predstavnike HGK, Turističke zajednice, relevantnih Ministarstava i dr.

Početak projekta: 1. listopada 2020.

Trajanje projekta: 24 mjeseca

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.