hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zagovornici GMO-a gube bitku za poljoprivredu Europske unije

Polje sarniebill

Otpor javnosti genetski modificiranim (GM) usjevima doveo je do toga da je samo 0,1 % poljoprivrednog zemljišta EU prekriveno genetski modificiranim usjevima. Pokazuje to izvještaj kojeg je u veljači objavila mreža Friends of the Earth Europe , čiji je član i Zelena akcija. Za usporedbu, organski uzgoj se prakticira na 3,7 % poljoprivrednih površina u EU. Ove brojke prate nedavne najave biotehnoloških kompanija kako će se povući iz nekih dijelova Europe.

Mute Schimpf, voditeljica kampanje za hranu u Friends of the Earth Europe izjavila je: “Zbog protivljenja javnosti GM kulture se siju tek u pojedinim malim džepovima unutar Europske unije. Političari bi trebali slušati mišljenje javnosti i udovoljiti zahtjevima za uvođenje ekoloških i po zdravlje sigurnih metoda uzgoja. GM usjevi ne bi trebali igrati nikakvu ulogu u budućnosti europske poljoprivrede."

U siječnju je primjerice najveća svjetska kemijska kompanija BASF najavila da će prestati s razvojem i komercijalizacijom GM usjeva u Europi. Rečeno je da je ova odluka donesena zbog toga što "većina uzgajivača, potrošača i političara u Europskoj uniji ne prihvaća ovu tehnologiju”. Slično tome, Monsanto je najavio da prestaje prodavati GM kukuruz MON810 u Francuskoj.

Otpor GM usjevima nije ograničen samo na Europu. Ljudi širom svijeta se bune zbog moći biotehnološki kompanija i njihovih nastojanja da kontroliraju svjetsku proizvodnju hrane. Sve je više dokaza koji ukazuju na štetnost GM usjeva. Otkad su se počeli sijati u Sjevernoj i Južnoj Americi, upotreba pesticida strelovito raste jer uzgajivači nastoje suzbiti širenje super-korova koji postaju otporni na sve veći broj kemikalija. Cijenu popratnog zagađenja snose brojne lokalne zajednice i priroda. Sustav uzgoja u kojem glavnu riječ imaju biotehnološke kompanije predstavlja razvojnu "slijepu ulicu" i neće moći zadovoljiti prehrambene potrebe budućih naraštaja

Cijeli izvještaj možete preuzeti na:
http://www.foeeurope.org/sites/default/files/press_releases/FoEE_factsheet_organic_farming_dwarfs_GM_Feb2012%5B1%5D.pdf

Ovo priopćenje objavljujemo u sklopu projekta »Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš« kojeg Zelena akcija provodi uz potporu Europske unije kroz program IPA INFO 2009. Za sadržaj ovog priopćenja odogovorna je Zelena akcija i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.