hr en
  • change the contrast
  • change the font

Vladi RH dostavljene razglednice s potpisima građana koji traže ukidanje Zakona o golfu!

Img 8212

Predstavnici šest udruga - Zelene akcije, GONG-a, Transparency International-a Hrvatska iz Zagreba te Zelene Istre iz Pule, Udruge Grad iz Dubrovnika i Udruge Sunce iz Splita, uručili su Vladi RH četiri razglednice s natpisom "POZDRAV SA ZADNJE RUPE!", koje su građani potpisali u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Puli tijekom zajedničkih akcija u proljeće 2009. godine.

Predstavnici šest udruga - Zelene akcije, GONG-a, Transparency International-a Hrvatska iz Zagreba te Zelene Istre iz Pule, Udruge Grad iz Dubrovnika i Udruge Sunce iz Splita, uručili su Vladi RH četiri razglednice s natpisom "POZDRAV SA ZADNJE RUPE!", koje su građani potpisali u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Puli tijekom zajedničkih akcija u proljeće 2009. godine. Na razglednicama su građani ostavljali potpise za ukidanje Zakona o igralištima za golf te poruke namijenjene Vladi RH i Hrvatskom Saboru. Kako je početkom ove godine premijerka Jadranka Kosor najavila izmjene Zakona, smatrali smo da je ovo pravo vrijeme za uručivanje razglednica. Smatramo da građani moraju imati priliku iznijeti svoje mišljenje i tako utjecati na odluke koje će se donijeti u vezi dotičnog Zakona, što je u Hrvatskoj još uvijek više iznimka nego pravilo, usprkos zakonskim propisima te Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Nakon opetovanih zahtjeva da se ukine skandalozan Zakon o igralištima za golf, Zelena akcija, Zelena Istra, GONG i Transparency International uputili su u prosincu 2009. te u veljači 2010. pisma premijerki Kosor sa zamolbom za sastankom o Zakonu o igralištima za golf. Na sastanku bi izložili razloge za ukidanje ovog Zakona, kao i sadržaj Prijedloga za ocjenu ustavnosti, koji su udruge podnijele Ustavnom sudu početkom 2009. godine. Iako je Vlada RH još 29. prosinca 2009. g. uputila dopis Ministarstvu turizma da odgovori udrugama u ime Vlade RH o ovoj problematici, to do danas nije učinjeno.

Smatramo da je jedina adekvatna izmjena Zakona uklanjanje odredbe koja dozvoljava mogućnost izvlaštenja u svrhu izgradnje golf igrališta, te onemogućavanje gradnje apartmana i vila na poljoprivrednom i šumskom zemljištu koje postane igralište za golf. Takvim izmjenama Zakon gubi primarni razlog zbog kojeg je i donesen te bi bilo bolje isti jednostavno u cijelosti ukinuti. Jedino na taj način bi se osiguralo da se, kao posljedica provedbe Zakona, ne dogodi otimanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta i njegova prenamjena u građevinsko uz ostvarivanje ekstra profita, te omogućavanje gradnje na tako prenamijenjenom zemljištu i mogućnost etažiranja, odnosno pojedinačne prodaje turističkih građevina. Stoga smatramo da je najbolje Zakon ukinuti, što očekujemo da će, ako to ne učini Vlada, učiniti Ustavni sud, po rješavanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti budući da je ovaj Zakon svojim sadržajem i procedurom donošenja protuustavan.

Zakon o igralištima za golf donesen je u hitnoj proceduri i bez ikakve stručne i javne rasprave pod izgovorom ubrzavanja investicija u turizam RH. Usprkos tome, provedbeni propis kojim su se trebala urediti važna pitanja u vezi izgradnje golf igrališta, poput načina utvrđivanja tržišne cijene, do danas nije donesen. Takvo stanje pokazuje da je Zakon nepotreban, a služi samo za ucjenjivanje lokalnog stanovništva i lokalnih vlasti da prodaju investitorima svoje poljoprivredno i šumsko zemljište u bescjenje, a s nakanom prenamjene zemljišta u građevinsko, kako bi se ostvarila zarada na gradnji vila i apartmana. O ovakvim slučajevima imamo dojave s terena gdje investitori u golf igrališta prijete vlasnicima zemljišta izvlaštenjem, ukoliko im ne prodaju zemlju pod ponuđenim uvjetima.  Prema procjenama, u RH se planira izgraditi šezdesetak igrališta za golf, ukupne procijenjene površine od 7500 do 10000 hektara s obzirom na veličinu pojedinih planiranih igrališta, što je površinom više nego gradovi Rijeka i Split te otok Rab. Posebna opasnost prijeti Istri gdje se planira gradnja velikog broja terena na ekološki, kulturno i krajobrazno osjetljivim područjima, poput  doline rijeke Mirne podno Motovuna, te Srđu iznad Dubrovnika, gdje bi se praktički na planiranih 25% izgrađenosti golf igrališta dobilo prostor veličine stare dubrovačke jezgre - znači jedan novi grad iznad grada.

Prema posljednjem istraživanju koje je proveo GfK, dvije trećine građana Hrvatske je protiv Zakona o igralištima za golf. Primjerice za 85% građana je neprihvatljiva odredba o izvlaštenju privatnih vlasnika za gradnju golf igrališta, za čak 89% je neprihvatljiva odredba o prisilnoj prodaji zemljišta od strane tijela javne vlasti bez javnog natječaja. Najveći broj građana, čak 82%, smatra da razvoj golfa ne predstavlja strateški interes Republike Hrvatske.

Za više informacija: Jagoda Munić, Zelena akcija (mob 098 1795 690), Sandra Pernar, GONG (mob 091 4825  452)

Documents

Vladi RH dostavljene razglednice s potpisima građana koji traže ukidanje Zakona o golfu! - Slike s akcije u visokoj rezoluciji i tekst priopćenja

PDF 2.99 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.