hr en
  • change the contrast
  • change the font

Upravljanje rijekama Zapadnog Balkana i održiva energetska politika

Zagreb, 26.02.2015. – okolišne nevladine organzacije okupljene u regionalnu mrežu SEENET i partneri na projektu Europske unije: Mreže zagovaračkih NVO-a za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj - ETNAR predstavile su mišljenja o zaštiti i upravljanju rijekama Zapadnog Balkana, te o energetskoj tranziciji ka održivosti.

Smatramo da je bilo nepohodno da se osvrnemo na poplave u 2014. godini, te na sve veći broj planiranih zahvata, poput hidroelektrana, na rijekama. Ova su mišljenja namjenjena široj javnosti ali i donosiocima odluka, a u slučaju rijeka smo naveli konkrente preporuke kako upravljati rijekama da se smanje štete od poplava, te koje procese treba poštivati prilikom planiranja novih hidroelektrana – izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luka (BIH). Trenutno u svakoj zemlji regije imamo veliki broj planova za nove hidroelektrane, čak i u nacionalnim parkovima poput Sutjeske. To je velik pritisak na ekosustave rijeka, i ugrožavanje bioraznolikosti.

“Sada kada globalni energetski trendovi i energetske politike ukazuju na potrebu odbacivanja prljavih energetskih izvora i kao sto su ugljen i nafta i njihova zamjena obnovljim, nase zemlje iz regije ne prate te trendove na odgovarajući način. Službene energetske politike Zapadnog Balkana se i dalje oslanjaju na velike i teško izvodljive infrastrukturne projekte planirane prije više desetljeća, koji ujedno nose i velike utjecaje na okoliš i društvo. To su u prvom redu termoelektrane i velike hidrocentrale. Zato je vrijeme da se zemlje Zapadnog Balkana okrenu energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije i iskoriste nove tehnologije kako bi osigurali kvalitetni razvoj i smanjili energetsku ovisnost i štetne utjecaje na zdravlje građana i okoliša”, rekla je Jelena Marojević iz Green Home-a iz Podgorice, Crna Gora.

“Organizacije civilnog društva u zemljama kandidatima i zemljama koje su u procesu stjecanja tog statusa neophodan su akter za bolju provedbu neophodnih reformi i garant da te reforme budu što više u interesu građana. Civilno društvo zemalja članica, putem svojih institucija poput Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), pružit će maksimalnu podršku partnerima u regiji” dodao je Toni Vidan iz Zelene akcije, član EGSO-a ispred okolišnih udruga iz Hrvatske.“

Fotografije s konferencije za medije pogledajte ovdje, a ovdje možete skinuti mišljenja o energetici i upravljanju rijekama.

Documents

NEED FOR A CHANGE! - South East Europe transition towards sustainable energy sectors

PDF 8.82 MB

PRESERVING THE WESTERN BALKAN RIVERS - Position paper on river management in the Western Balkans

PDF 4.98 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.