hr en
  • change the contrast
  • change the font

UN usvojio povijesnu rezoluciju s ciljem okončanja zagađenja plastikom

28304833507 0cf68eb149 k

Foto(c) Plastic Pollution Coalition

Uspjeli smo izboriti međunarodni pravno obvezujući ugovor o plastici koji napokon uzima u obzir cijeli životni ciklus plastike!

Tijekom Skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA-5.2), svjetske vlade su konačno poduzele mjere za rješavanje problema zagađenja plastikom u svakoj fazi – od vađenja fosilnih goriva, preko proizvodnje i potrošnje plastike, do otpada nakon potrošnje.

Zelena akcija, kao članica međunarodnog pokreta Break Free From Plastic i nacionalne Platforme protiv zagađenja jednokratnom plastikom, pozdravlja usvajanje ovako značajne odluke koja će prvi put zakonski obvezati države, poduzeća i društvo da preuzmu odgovornost za rješavanje problema plastičnog zagađenja.

Skupština UN-a za okoliš usvojila je rezoluciju kojom se zahtijeva da se u sljedeće dvije godine donese pravno obvezujući propis kojim bi se uspostavili mehanizmi kontrole i zaustavljanja zagađenja plastikom. 

Njome se postavlja temelj za pravno obvezujući sporazum koji bi trebao u potpunosti pokriti zagađenje plastikom bilo gdje u okolišu, odnosno u ekosustavu. To nadilazi prethodni obuhvat koji se isključivo odnosio na zagađenje mora i oceana, odnosno na morski otpad što je bilo neadekvatno za rješavanje krize sveprisutnog plastičnog zagađenja.

Zagađenje plastikom ne poznaje granice. Toksične plastične čestice nalaze se vodi koju pijemo, zraku koji udišemo te u najudaljenijim dijelovima planeta. Čestice mikroplastike pronađene su čak i u placenti kod trudnica. Plastika također ispušta opasne kemikalije štetne za ljudsko zdravlje, od poremećaja u endokrinom sustavu do problema s reproduktivnim zdravljem. U samo godinu dana, proizvede se više od 460 milijuna metričkih tona plastike, a 99 posto plastike nastaje iz fosilnih goriva. Upravo to nam govori da je rješavanje plastične krize na njezinom izvoru ujedno i važan dio rješavanja klimatske krize.

Nedavno globalno istraživanje pokazalo je da 75 posto ispitanih osoba želi da se plastika za jednokratnu upotrebu što prije zabrani iz prethodno navedenih razloga. Globalni sporazum o plastici će biti prekretnica  u borbi protiv zagađenja plastikom, što je putem peticije prije sastanka u Nairobiju od UN-a zahtijevalo više od milijun ljudi diljem svijeta. Poziv na sklapanje sporazuma podržalo je 450 znanstvenih stručnjaka, 1 000 organizacija civilnog društva, uključujući Zelenu akciju, i 70 tvrtki.

Važno je spomenuti kako ni ovi pregovori nisu prošli bez snažnog protivljenja petrokemijske industrije i industrije fosilnih goriva koji su proizvodnju plastike planirali udvostručiti u naredna dva desetljeća.

"Ova odluka predstavlja značajan korak u sveobuhvatnom pristupu rješavanju problema zagađenja plastikom”, poručili su iz Platforme protiv zagađenja plastikom u Hrvatskoj te dodali: “Ona je ujedno i priznanje za sve nas koji godinama zagovaramo rješenja za cijeli životni ciklus plastike, pritom se suočavajući s lažnim narativima koje širi industrija plastike.  Kao dio pokreta, spremni smo pridonijeti ovom procesu i pomoći osigurati sporazum koji će doista spriječiti i zaustaviti zagađenje plastikom”.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.