hr en
  • change the contrast
  • change the font

REST ART: Umjetnički javni performans o problemu i posljedicama jednokratne plastike

Dizajn bez naslova  17

Pet aktivistkinja Zelene akcije sudjelovalo je na Razmjeni mladih (Youth Exchange) u grčkom gradiću Stratoni tijekom mjeseca lipnja 2023. godine. Tijekom razmjene umjetnost se koristila kao medij za smanjenje zagađenja jednokratnom plastikom, a posljedica tog iskustva je umjetnički javni performans u Zagrebu.

Nakon razmjene u Stratoniju, započeto je planiranje lokalnog događaja aktivnosti u Zagrebu. Na prvom sastanku definirana je poruka koju želimo poslati vladi i javnosti. Iako je zabranjena plastika za jednokratnu uporabu, ona je još uvijek u optjecaju, pa je cilj poruke bio podizanje svijesti o štetnosti njezinog korištenja.

Odlučeno je skrenuti pozornost javnosti na ovaj problem kroz umjetnički javni performans o problemu i posljedicama jednokratne plastike koji smo održali 3. srpnja 2023., a koji je ujedno i Međunarodni dan bez plastičnih vrećica. Ovim putem podržana je i dugoročna kampanju Zelene akcije “Srpanj bez plastike”.

U osmišljavanju i izvedbi akcije sudjelovala je aktivistička grupa Zelene akcije. Na performansu su osobe različitog porijekla, profila i dobi omotane u plastičnu ambalažu i plastične vrećice simbolizirajući distopijski, ali istovremeno vrlo realističan scenarij. Također, akcija prikazuje kako se problem zagađenja plastikom tiče svih nas iako su neki ljudi pogođeniji od drugih.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.