hr en
  • change the contrast
  • change the font

Uključite se u javnu raspravu o nacionalnom Planu i usprotivite zastarjelim idejama koje štite otpadnu mafiju i poskupljuju račune

Zelena akcija poziva građane da komentiraju Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske kojeg je Ministarstvo okoliša dalo na javni uvid do 20. listopada 2015. godine. Danas je u prostorijama Ministarstva održano javno izlaganje na kojem su aktivisti Zelene akcije istaknuli transparent „Reciklirajte otpad, a ne loše ideje!“ Naime, ukoliko Plan bude usvojen u predstavljenom obliku, gospodarenje otpadom u RH nastavit će se u neuređenom sustavu na kojem određeni sumnjivi interesi zarađuju milijune.

Predloženi koncept je okolišno i financijski štetan jer se u njemu otpad miješa i potom spaljuje u cementarama i spalionici, a građani nemaju mogućnost samostalno formirati vlastite račune odvajanjem otpada.

Plan gospodarenja otpadom je provedbeni dokument koji će odrediti način sakupljanja, obrade i zbrinjavanja otpada u RH za razdoblje do 2021. godine. Unatoč činjenici da je sustav gospodarenja otpadom godinama među najgorima u EU, Ministarstvo i u novom Planu pokušava progurati koncept gradnje megalomanskih centara u koje bi se dovozio miješani otpad i pripremao za spaljivanje u cementarama i spalionici otpada. Takav koncept zacrtan je 2007. i godinama koči razvoj brojnih lokalnih inicijativa odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja, a pomaže otpadnoj mafiji koja na neuređenom sustavu zarađuje milijune.

Dokaz tome je i presuda Upravnog suda u Splitu koji je prije dva mjeseca presudio u korist građana i zabranio spaljivanje otpada u cementari CEMEX, jednoj od tri cementare u Hrvatskoj koje su predviđene za spaljivanje otpada. Očigledno to upozorenje ministru Zmajloviću nije dovoljno da odustane od svog plana nanošenja štete okolišu kojeg bi trebao štititi.

Osim što je koncept spaljivanja okolišno štetan, ujedno je i najskuplja varijanta zbrinjavanja otpada zbog koje bi se građanima mjesečna komunalna naknada mogla višestruko povećati. Naime, trenutno postoji zakonska obveza od 50% odvajanja otpada do 2020. godine, Hrvatska je na niskih 15%, a EU u procesu donošenja novih Direktiva koje će zahtijevati 70% i zaustaviti financiranje spaljivanja te visokim penalima kazniti zemlje koje nisu ispunile navedene ciljeve i krše hijerarhiju gospodarenja otpadom. Ministar Zmajlović je odlučio ignorirati i tu činjenicu i dodatno osiromašiti građane.

Sustav prevencije nastanka, ponovne uporabe, odvajanja i recikliranja otpada u ovom se Planu spominje sporadično, bez kvalitetnih mjera i uz minimalna ulaganja. Time se nastoji zadovoljiti forma i stvoriti privid da će se i po tom pitanju nešto poboljšati, što je bio slučaj i u prethodnom planu, a sve je ostalo mrtvo slovo na papiru. Tako će biti i ovaj put jer je navedeni sustav suprotan sustavu spaljivanja koji vodi u dugoročnu ovisnost o velikim količinama miješanog otpada.

Prevencija, ponovna uporaba i recikliranje su prioritetni koraci u gospodarenju otpadom, znatno jeftiniji i okolišni prihvatljiviji, dokazani u svjetskoj praksi, donose rezultate vrlo brzo i otvaraju puno više radnih mjesta. Stoga pozivamo građane da se uključe u raspravu o Planu gospodarenja otpadom do 2021. godine i zahtijevaju da im se takav sustav i omogući.

Javni uvid traje do 20. listopada 2015. godine, a nacrt Plana i Strateška studija o utjecaju na okoliš koja opravdava korake u Planu može se naći na službenim stranicama Ministarstva (http://www.mzoip.hr/hr/okolis/puo-i-spuo.html). Komentare možete poslati poštom na adresu Ministarstva ili još jednostavnije e-mailom na pgo@mzoip.hr.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.