hr en
 • change the contrast
 • change the font

Udruge ministru Filipoviću: Donesite učinkovite propise o vrećicama i drugoj jednokratnoj plastici

22.3.2023. 14

Okolišne organizacije, okupljene u Platformu protiv zagađenja jednokratnom plastikom, od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zahtijevaju donošenje učinkovitih propisa za smanjenje otpada od jednokratnih plastičnih vrećica i suočavanje s najezdom jednokratne plastike.

Temeljem nedavnih medijskih napisa i informacija o potrošnji plastičnih vrećica iz 2022., udruge izražavaju nezadovoljstvo razvojem situacije odnosno aktualnim mjerama za reguliranje jednokratnih plastičnih vrećica.

“Greenpeaceovu peticiju za zabranu laganih i vrlo laganih plastičnih vrećica, potpisalo je više od  65 000 građana i građanki. Peticija je bila dio šire kampanje za drastično smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i okretanje alternativama za višekratnu uporabu”, naglasila je Petra Andrić iz Greenpeacea.

Ministarstvo je uz lagane plastične vrećice propustilo donijeti zabranu vrlo laganih plastičnih vrećica. Uz to, trgovci su trošili “zalihe” laganih vrećica te ni oni ni Ministarstvo nisu poduzeli korake da višekratne vrećice budu u široj upotrebi. Sve ovo dovelo je do toga da su potrošači, zbog nedostatka informiranja, lake dostupnosti, niske cijene ili  besplatnosti, jednu vrstu plastičnih vrećica samo zamijenili drugim vrstama plastičnih vrećica, a pritom alternativa za ponovnu uporabu još nije ozbiljno zaživjela.

“Za sve kategorije vrećica postoje zamjene za višekratnu upotrebu. Dilema "plastika ili papir" lažna je dilema, a rasprava oko toga oduzima puno energije koja bi se mogla usmjeriti na mijenjanje sustava prema istinskoj cirkularnosti”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Privremeni podaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za 2022. godinu pokazuju kako je pandemijsko razdoblje jedino razdoblje u kojem je došlo do značajnog smanjenja potrošnje, a ukupna masa ponovno se postupno povećava i približava pretpandemijskog brojci. Pritom je znatno porasla potrošnja onih sa stijenkom debljom od 50 mikrona ("deblje" jednokratne koje se uglavnom naplaćuju), dok je višekratna alternativa i dalje slabo zastupljena.

“Dodatni je problem    što Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, jednokratnoj plastici i ribolovnom alatu, kojim se uvode dodatne mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica, još uvijek nije usvojen, iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već šest mjeseci”, dodala je Ivana Kordić iz udruge Tatavaka.

Niz godina udruge apeliraju na nužnost donošenja zakona i propisa kojima ćemo se stvarno uhvatiti ukoštac s galopirajućim onečišćenjem okoliša plastikom. Naglašavaju da su jedina prava rješenja za onečišćenje jednokratnom plastikom prelazak na predmete za višekratnu upotrebu, sustave za ponovnu uporabu i ponovno punjenje.

Stoga su udruge Ministarstvu poslale dopis s preporukama za smanjenje količine plastičnih vrećica u opticaju. Traže da Ministarstvo što prije objavi izvješće s javne rasprave o Pravilniku, uvaži komentare okolišnih udruga i hitno usvoji Pravilnik s izmjenama, kao ključan dokument za provedbu mjera smanjenja potrošnje jednokratne plastike.

U ime Platforme za borbu protiv zagađenja plastikom:

 • Greenpeace u Hrvatskoj
 • Zelena akcija
 • Udruga Tatavaka – Inicijativa Za Zlarin bez plastike
 • Udruga za nezavisnu medijsku  kulturu (UNMK)
 • Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
 • Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja“Eko-Zadar”
 • Terra Hub
 • Udruga Zelena Istra
 • Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta
 • Udruga PET Plus - Za Labin bez plastike

 

Documents

Dopis udruga MINGOR-u

PDF 72.4 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.