hr en
  • change the contrast
  • change the font

U sportskoj opremi pronađene štetne tvari!

Img 1285

Testiranje proizvoda namijenjenih sportu i rekreaciji širom EU, provedeno u sklopu projekta AskREACH, pokazalo je da oni nerijetko sadrže problematične kemikalije!

Testiranjem su bili obuhvaćeni proizvodi kao što su lopte za pilates, prostirke za jogu, utezi, užad za preskakanje, pomagala za plivanje, boce za vodu, tenisice i brojni drugi predmeti koji su kupljeni u 13 zemalja EU, a među kojima je i Hrvatska. U ovlaštenom i neovisnom laboratoriju ukupno su testirana 82 uzorka, a ispitivana je prisutnost takozvanih posebno zabrinjavajućih tvari (PZT), poput plastifikatora, usporivača gorenja, teških metala i alkil fenola. Ciljano su kupljeni proizvodi od mekane plastike različitih robnih marki i u različitim trgovinama.

PZT-i su pronađeni u 24 posto uzoraka, a 11 posto uzoraka sadržavalo je PZT-e u masenom udjelu većem od 0,1 posto. Udio PZT-a u proizvodu veći od 0,1% obvezuje proizvođače da informiraju potrošače o njihovoj prisutnosti u tim proizvodima, u skladu s uredbom EU o kemikalijama poznatoj pod nazivom REACH.

Za svaki proizvod koji je kupljen i poslan na testiranje, trgovcima je poslan upit o sadržaju PZT-a. Većina trgovaca nije odgovorila u zakonskom roku od 45 dana pa ih je trebalo podsjećati da su dužni odgovoriti. U konačnici, nešto manje od polovice trgovaca pružilo je informacije o PZT-ima u proizvodima. Nijedan od trgovaca kod kojeg su kupljeni proizvodi koji sadrže PZT-e u koncentraciji većoj od 0,1 posto nije ispunio svoju zakonsku obavezu pružanja informacija o tim problematičnim kemikalijama na zahtjev. Štoviše, neki su tvrdili da njihovi proizvodi ne sadrže PZT-e, iako su testiranja potvrdila da su oni prisutni u koncentraciji većoj od 0,1 posto.

Rezultati ispitivanja navode na zaključak da je teško implementirati EU strategiju koja računa na dobrovoljnu zamjenu PZT-a u proizvodima od strane proizvođača. Tvari kao što su reprotoksični plastifikatori, perzistentni parafini ili kancerogeni usporivači gorenja i dalje se nalaze u proizvodima. Komunikacija s tvrtkama u vezi sa sastavom njihovih proizvoda komplicirana je, a ni sami trgovci često ne znaju sastav svojih proizvoda.

Čini se da je implementacija Uredbe REACH u više pogleda manjakava. Zbog toga bi i trgovci i izvršna tijela (primjerice inspekcije) trebali poduzeti energičnije mjere kako bi se ostvario dugo očekivani cilj zamjene posebno zabrinjavajućih tvari drugim tvarima u proizvodima široke potrošnje. Za početak, dionici u dobavnom lancu moraju moći dobiti informacije o sastavu PZT u proizvodima.

Projekt LIFE AskREACH, u kojem je Zelena akcija partner, provodi se u 13 zemalja EU kako bi pružio podršku i potrošačima i tvrtkama te kako bi se povećala svijest o pravu na dobivanje informacija o štetnim tvarima u proizvodima svakodnevne potrošnje. U tu je svrhu kreirana i mobilna aplikacija „Scan4Chem”. Cijeli izvještaj o provedenom testiranju (na engleskom jeziku) možete pronaći ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.