hr en
  • change the contrast
  • change the font

Trgovinski sporazum EU-a i Mercosura prijeti okolišu i ljudskim pravima!

Generic

Sporazum između EU-a i Mercosura je dogovoren u tajnosti i bez doprinosa civilnog društva, lokalnih zajednica i sindikata. Unatoč protivljenju građana, parlamenata i nacionalnih vlada, Europska komisija želi ratificirati ovaj sporazum.

Mercosur (Južno zajedničko tržište) je organizacija latinoameričkih zemalja (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj), stvorena radi poticanja slobodne trgovine i međudržavne gospodarske suradnje. Nakon više od 20 godina pregovora s EU, sklopljen je trgovinski sporazum koji bi, ukoliko se ratificira, mogao postati jedan od najvećih trgovačkih sporazuma na svijetu. 

U nastavku saznajte sedam negativnih učinaka ovog sporazuma:

  • Krčenje šuma

Krčenje Amazone poraslo je za 59,5 posto u posljednje 4 godine. Ako se ovaj sporazum ratificira, povećat će se uvoz govedine, soje i etanola koji se proizvode u Brazilu. Zbog toga bi se krčenje šuma moglo povećati za 5 posto godišnje. 

  • Klimatske promjene 

Krčenje Amazone smanjuje njezinu ulogu skladištenja ugljika i očuvanja bioraznolikosti. Samim time, teže je ostvariti dogovorene ciljeve Pariškog sporazuma. Ne možemo dopustiti da se to dogodi. 

  • Zagađenje okoliša 

Intenziviranje agrobiznisa podrazumijeva korištenje štetnih pesticida i kemikalija. U Brazilu dozvoljeno je koristiti čak 24 agrokemikalije koje su zabranjene u EU. Samim time, voće i povrće kontaminirano tim pesticidima prodavat će se u europskim supermarketima.

  • Ugrožava zdravlje ljudi

Sporazum predstavlja izravnu prijetnju domorodačkom narodu i ruralnim zajednicama. Krčenje šuma, rudarenje i upotrebe pesticida rezultiraju degradiranjem zemljišta, nasiljem i prisilnim radom. 

  • Iskorištavanje resursa

Ovim sporazumom potiče se rudarenje resursa poput litija, željeza, srebra i bakra. Drugim riječima, iscrpljivanje prirodnih resursa i zagađenje okoliša se povećava.

  • Staklenički plinovi

Emisije brazilskog agrobiznisa* čine 49 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova, a najzastupljeniji je metan. Ovaj bi sporazum mogao utjecati na povećanje emisija u industrijama proizvodnje i transporta. 

  •  Bioraznolikost u opasnosti

Pesticidi i krčenje šuma ugrožavaju ekosustave, a posebno oprašivače, poput pčela koje su ključne za opskrbu hranom i naše preživljavanje.

Prisjetimo se sličnih štetnih sporazuma protiv kojih se Zelena akcija borila zajedno s međunarodnim partnerima: TTIP (transatlantski sporazum između SAD-a i EU-a kojeg smo uspjeli zaustaviti!) i CETA (transatlantski sporazum između Kanade i SAD-a koji je ratificiran).

Ne možemo zanemariti ove opasnosti! Podignimo svijest i zagovarajmo sigurne, održive prakse. 

-------

*Agrobiznis je industrija, poduzeća i područje proučavanja vrijednosnih lanaca u poljoprivredi i biogospodarstvu, u kojem se slučaju naziva i biobiznis ili biopoduzeće.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.