hr en
  • change the contrast
  • change the font

Trening: pravne mogućnosti zaštite okoliša i kako se njima koristiti (2. do 4. prosinac 2013.)

Trodnevni trening “Pravne mogućnosti zaštite okoliša i kako se njima koristiti” vodili su pravni stručnjaci iz Zelene akcije Željka Leljak Gracin i Enes Ćerimagić te prof. Lana Ofak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Na treningu su sudjelovali predstavnici 20-ak udruga za zaštitu okoliša, ali i studenti upravnopravnog dijela Prava okoliša na pravnom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Cilj treninga bio je postizanje veće moći udruga u zahtijevanju poštivanja prava koja proizlaze iz Aarhuške konvencije, a očekivani rezultati veće razumijevanje okolišnog prava i udruge osnažene za korištenje pravnih instrumenata. Od izuzetne je važnosti da okolišne udruge budu upoznate s pravima koja proizlaze iz nacionalnih propisa utemeljenih na Aarhuškoj konvenciji. Praćenje provedbe prava koja proizlaze iz Aarhuške konvencije uglavnom je svedeno na udruge i upravo one svojim djelovanjem na tom području brinu da se prava u praksi i poštuju. Međutim, sudska praksa na tom području još je slaba. Da bi se potaknulo korištenje pravnih instrumenata u zaštiti okoliša, udruge moraju biti upoznate s pravima na pristup informacijama i sudjelovanje u donošenju odluka na području zaštite okoliša, kao i o pravnim mogućnostima i kako se njima koristiti. Ponekad se pravo na informiranje i sudjelovanje ne mogu ostvariti bez pristupa pravosuđu.

Posljednjeg dana treninga tim za provedbu projekta kojim se nastoji osnažiti provedba strateške procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj predstavio je polaznicima treninga zakonske novosti, način procjene o  potrebi izrade SPUO te kriterije za procjenu kvalitete strateških studija.

Trodnevni trening “Pravne mogućnosti zaštite okoliša i kako se njima koristiti” vodili su pravni stručnjaci iz Zelene akcije Željka Leljak Gracin i Enes Ćerimagić te prof. Lana Ofak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Na treningu su sudjelovali predstavnici 20-ak udruga za zaštitu okoliša, ali i  studenti upravnopravnog dijela Prava okoliša na pravnom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu. Cilj treninga bio je postizanje veće moći udruga u zahtijevanju poštivanja prava koja proizlaze iz Aarhuške konvencije, a očekivani rezultati veće razumijevanje okolišnog prava i udruge osnažene za korištenje pravnih instrumenata. Od izuzetne je važnosti da okolišne udruge budu upoznate s pravima koja proizlaze iz nacionalnih propisa utemeljenih na Aarhuškoj konvenciji. Praćenje provedbe prava koja proizlaze iz Aarhuške konvencije uglavnom je svedeno na udruge i upravo one svojim djelovanjem na tom području brinu da se prava u praksi i poštuju. Međutim, sudska praksa na tom području još je slaba. Da bi se potaknulo korištenje pravnih instrumenata u zaštiti okoliša, udruge moraju biti upoznate s pravima na pristup informacijama i sudjelovanje u donošenju odluka na području zaštite okoliša, kao i o pravnim mogućnostima i kako se njima koristiti. Ponekad se pravo na informiranje i sudjelovanje ne mogu ostvariti bez pristupa pravosuđu.

Posljednjeg dana treninga tim za provedbu projekta kojim se nastoji osnažiti provedba strateške procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj predstavio je polaznicima treninga zakonske novosti, način procjene o  potrebi izrade SPUO te kriterije za procjenu kvalitete strateških studija.

Program seminar preuzmite ovdje

Prezentacije predavača sa seminara možete pronaći na linku http://aarhus.zelena-istra.hr/seminari

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.