hr en
  • change the contrast
  • change the font

Tražimo trajno odustajanje od Plomina C – potpišite peticiju i pošaljite dopis predsjedniku Vlade

Cijena ugljena nasi zivoti

Zelena Istra i Zelena akcija pozivaju građane i građanke da potpišu on-line peticiju kojom se od predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića i njegove Vlade zahtijeva trajno odustajanje od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.

Peticija se nalazi ovdje, a građanke i građani je mogu potpisati do 30. lipnja. U ovom periodu, svakim potpisom će u ime potpisnika/ce biti  poslan dopis predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću te na znanje ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., Perici Jukiću.

Peticijom se upozorava na brojne razloge zbog kojih je potrebno odustati od Plomina C. Između ostalog, procjenjuje se da bi TE Plomin C tijekom 40 godina rada prouzročila čak 1000 slučajeva prijevremene smrti, a ujedno bi negativno utjecala i na povećanje hrvatskih emisija CO2 te doprinijela pogoršanju učinka klimatskih promjena. Izgledno je da bi izgradnja Plomina C stvorila potrebu i za većim količinama uvoznog ugljena iz zemalja poput Kolumbije gdje zbog eksploatacije ugljena dolazi do kršenja ljudskih prava. Cijena električne energije proizvedene u Plominu C bila bi, prema dostupnim informacijama, barem dvostruko viša od trenutne tržišne.

Odluku o trajnom odustajanju od Plomina C je nakon, već donesene odluke o privremenom moratoriju, potrebno donijeti i zato što u novoj energetskoj strategiji, usklađenoj s energetskim politikama Europske unije, ne može biti mjesta za projekte temeljene na fosilnim gorivima poput Plomina C.

Potpišite peticiju.
 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.