hr en
  • change the contrast
  • change the font

The Yes Men: Pobuna – zabavno osobna strana aktivizma

18.1. je u Zelenoj akciji, u suradnji s udrugom Restart/Dokukino KIC, prikazan treći film aktivističke skupine „The Yes Men“ pod nazivom „Pobuna!“. Uz besplatnu projekciju filma održan je i razgovor s iskusnim aktivistima našim Bernardom Ivčićem te Tomislavom Domesom iz Prava na grad.

U prepunoj dvorani Zelene akcije već i prva scena filma, koja ponovno koristi spravu „Survivoball“ iz drugog Yes Men filma, „The Yes Men Fix the World“, dočekana je s očekivanim smijehom publike. Naime, radi se o velikom multifunkcionalnom odijelu koje osobu unutra štiti od svih mogućih nedaća klimatskih promjena: kiša, suša, poplava, itd. Bit odijela je da ilustrira kako će klimatske promjene moći preživjeti samo oni koji će si moći priuštiti ta odijela, isto kako od posljedica klimatskih promjena trenutno najviše pate najsiromašnije i najmanje razvijene države na svijetu. Scena gdje velika skupina tih „lopti“ pokušava (neuspješno) preplivati rijeku Hudson u New Yorku prema zgradi Ujedinjenih naroda izaziva gromoglasan smijeh, kao što to i inače čine akcije Yes Mena u njihova prijašnja dva filma.

No, ta scena je također u velikom kontrastu s ostatkom filma. Naime, za razliku od prijašnja dva filma, koji su pokazivali uglavnom uspjehe Yes Mena i zabavnu stranu aktivističkog rada, „Pobuna!“ je mnogo introspektivniji i osobniji film o aktivizmu koji se manje bavi akcijama, a nešto više osobnim odnosima između dva Yes Mena, Andyja i Mikea, poteškoćama koje im njihov intenzivan aktivistički angažman izaziva u privatnim životima i odnosim, ali i u njihovom međusobnom odnosu te pokazuje da i najuvjereniji aktivisti_kinje ponekad počnu sumnjati postižu li išta svojim radom. Ovime publika dobije odličan uvid i u zakulisni dio života osoba koje su život posvetile borbi za svoja uvjerenja, uz sve negativne, a i pozitivne posljedice, koje dolaze s tom odlukom. No, na kraju, Yes Menima je i dalje cilj da svojim radom na zabavan način tematiziraju ozbiljne probleme, a to im i ovaj put polazi za rukom.

Upravo zbog vrlo realnog prikaza života „profesionalnih aktivista“ je razgovor s Bernardom i Tomislavom, uz moderiranje Petre Vlašković iz Restarta, publici dalo i direktan osvrt aktivista na aktivistički rad i na lokalni kontekst aktivizma. Uz prikaz nekoliko fotografija akcija iz kampanje „Pravo na grad/Ne damo Varšavsku“ te novije kampanje „Zagreb: Europska prijestolnica smeća“ Bernard i Tomislav pričali su o uspjesima i izazovima aktivističkog rada, o tome koliko truda i planiranja ulazi u svaku akciju, ali i o tome da je aktivistički angažman često nepredvidljiv i nemoguće isplanirati.   

Ostale projekcije filma možete pogledati ovdje: https://web.facebook.com/events/1124836247637465/

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.