hr en
  • change the contrast
  • change the font

Studijski posjet dobrim praksama u Irskoj

Projektni tim projekta "Hrana i zajednica" sudjelovao je na studijskom putovanju u Irskoj te se upoznao s dobrim praksama u domeni društveno korisnog učenja, doniranja hrane i sprječavanja bacanja hrane.

Projektni tim posjetio je:

- Campus Engage gdje je predstavljena mreža 23 irska sveučilišta koja zajednički provode programe društveno korisnog učenja te pregled nacionalnih politika i iskustva u području građanskog uključivanja i društveno korisnog učenja u praksi. Također, prof. Lara Jelen sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci  održala je prezentaciju „Predstavljanje nacionalnih politika u Hrvatskoj o društveno korisnom učenju i što se čini na lokalnoj razini u visokoobrazovnim ustanovama“. Ovim posjetom ostvarena je suradnja s Campus Engage inicijativom koja sudjeluje u mnogim nacionalnim i EU projektima, te su prikupljena znanja o uvođenju i provođenju programa DKU na razini fakulteta kao i na razini projekata kroz partnerstva sveučilišta i OCD-a. Projektni konzorcij je s inicijativom Campus Engage raspravljao o primjenjivosti iskustava iz Irske na Hrvatsku, što će biti jako korisno članovima projektnog tima koji su prisustvovali posjeti inicijativi.

- Food Cloud – organizacija koja predstavlja vrlo uspješan model prikupljanja i doniranja hrane te sprječavanja nastanka otpada od hrane. Pokazano je skladište organizacije i predstavljena 4 Hub-a, objašnjen princip funkcioniranja prevoženja i skladištenja hrane, kao i komunikacije i suradnje s humanitarnim organizacijama, te potom i održana prezentacija o važnosti sigurnosnog aspekta kontrole kvalitete hrane. Raspravljano je o preprekama s kojima se susrela organizacija Food Cloud prilikom razvoja svog poslovnog modela, o izvorima financiranja i budućim planovima. Također, o sustavu doniranja hrane u Republici Hrvatskoj, o problemima, preprekama te mogućnostima daljnjeg razvoja sustava. Pošto je sustav sprječavanja bacanja i doniranja hrane u Hrvatskoj tek u začetku te projektni konzorcij nastoji postaviti okvir za razvoj sustava u Hrvatskoj, iskustvo Food Cloud-a biti će jako korisno za sve članove projektnog tima.

- Sveučilište u Limericku koje je u Irskoj poznato kao Sveučilište s najboljom praksom društveno korisnog učenja te učenja i istraživanja u okružju koje potiče inovacije. Održane su dvije prezentacije rasprava vezana za mogućnosti provedbe programa DKU, probleme u provedbi i međusobnu suradnju u budućnosti. 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.