hr en
  • change the contrast
  • change the font

Štetne kemikalije u igri i na igralištima

Playground 1600x900

Jeste li znali da igračke za plažu i drugi proizvodi za djecu mogu sadržavati tvari koje mogu negativno utjecati na hormonski sustav djeteta i izazvati dugoročne negativne posljedice po zdravlje?

Ljetni praznici idealno su vrijeme za dječju igru na otvorenom – u dvorištu, na igralištu ili na plaži. Djeca se pritom često koriste igračkama kao što su kalupi i lopatice za pijesak, dječji bicikli i guralice ili lopte, plutajuće igračke i druge igračke na napuhavanje. Dok kupujemo takve igračke, imajući u vidu dob djeteta, pazimo da su sigurne.

Neželjene tvari u proizvodima za djecu

Neke opasne tvari, kao što su teški metali, određeni ftalati, bisfenol A i organofosforni usporivači gorenja, zabranjene su u dječjim igračkama i proizvodima za djecu. No, postoje mnoge tvari koje nisu regulirane i mogu naštetiti zdravom razvoju djeteta.

Osim toga, djeca koriste i proizvode koje ne regulira Direktiva o sigurnosti igračaka. To su, primjerice, uredska oprema (bojice, flomasteri, škare), sportska oprema (bicikli, guralice, romobili, role), odjeća, modni dodaci i općenito svi proizvodi osim igračaka namijenih djeci starijoj od tri godine.

Čak i kad se neka kemikalija ili skupina kemikalija zabrani, to se odnosi samo na mali broj tvari slične toksičnosti. Na tržištu je tako moguće pronaći desetke ftalata, ali u igračkama su zabranjeni samo oni najštetniji. Postoje i nepotrebne iznimke pa se tako u igračkama mogu nalaziti i zabranjene tvari ako su u dijelu igračke do kojeg dijete tijekom igre, navodno, ne može doći.

Imate pravo na informaciju

Posebno zabrinjavajuće tvari često su aditivi u plastici. Ako te tvari želite izbjeći, dobro je izbjegavati svu plastiku, a posebno mekanu, gumastu i spužvastu, crnu plastiku i plastiku neugodnog mirisa.

Štetne tvari iz plastike lakše migriraju na visokim temperaturama pa se djeca ne bi trebala igrati igračkama koje su dugo stajale na ljetnom suncu (npr. igračke za plažu i tobogani).

Prema europskoj uredbi o kemikalijama, REACH, imate pravo pitati proizvođača ili trgovca sadrži li proizvod ikoju posebno zabrinjavajuću tvar (PZT) u masenom udjelu većem od 0,1 posto. PZT-i dokazano mogu biti karcinogeni, reprotoksični, mutageni, perzistentni, bioakumulativni i toksični ili mogu imati druga posebno zabrinjavajuća svojstva. Takvi su endokrini disruptori, koji ometaju normalan rad hormonskog sustava čovjeka ili životinja.

Zajedno do promjene

Pomoću aplikacije Scan4Chem možete skenirati barkod proizvoda i u nekoliko jednostavnih koraka proizvođaču ili trgovcu postaviti upit o prisustvu kemikalija štetnih za ljude i okoliš. Tako ćete pokazati trgovcima da vam je stalo do sigurnosti proizvoda i da ne želite kupovati proizvode koji sadrže štetne tvari.

Ako proizvod sadrži ikoju posebno zabrinjavajuću tvar, i proizvođač i uvoznik i trgovac moraju vam to priznati.

Sudjelujte u nagradnom natjecanju u slanju upita!

Zelena akcija tijekom kolovoza organizira novi krug natjecanja u slanju upita o PZT-ima u proizvodima.

Pošaljite upite pomoću Scan4Chem aplikacije i osvojite termosicu i kutiju za ručak!

Pomoću aplikacije skenirajte proizvode i proizvođačima pošaljite upite o posebno zabrinjavajućim tvarima. Zatim nama pošaljite screenshot (snimku zaslona) svoje Scan4Chem statistike za lipanj koju možete vidjeti u aplikaciji pod 'Moj profil' (My profile).

Screenshot nam pošaljite najkasnije do 1. 9. mailom na: askreach@zelena-akcija.hr. Nagradit ćemo tri osobe koje pošalju najviše upita. Imena pobjednika objavit ćemo 5. 9.

Preuzmite aplikaciju i skenirajte za promjenu!

******

Ovaj tekst objavljen je u sklopu projekta AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiranog kroz Life+ program Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta LIFE AskREACH u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.