hr en
  • change the contrast
  • change the font

Štetne kemikalije u elektroničkim i električnim uređajima

Elektronika web

Znate ono kad vam se televizor spontano zapali? Da, to se ni nama nikad nije dogodilo i za to možemo zahvaliti jednom drugom problemu.

Hormonalni disruptori

Kvarovi na elektroničkoj opremi lako mogu izazvati požar zbog pregrijavanja komponenti ili zbog pojave električnih lukova (iskrica). Da se plastika ne bi zapalila, a ona je inače lako zapaljiva, proizvođači u nju dodaju tzv. usporivače gorenja. Između ostalog, te tvari često mogu interferirati s hormonalnim sustavom čovjeka, što dovodi do raznih zdravstvenih problema.

Nažalost, usporivači gorenja nisu jedine tvari u elektroničkoj opremi koje mogu biti toksične za nas ili za okoliš. Električni kabeli moraju biti savitljivi pa se u izolacijske materijale često dodaju drugi toksični aditivi, poput ftalata, za koje je dobro poznato da uzrokuju neplodnost. U elektroničkoj opremi nekad su prisutni i toksični metali, a najpoznatiji su olovo i šesterovalentni krom.

Tvari koje su posebno zabrinjavajuće, ali potpuno legalne

Te tvari mogle bi se zamijeniti sigurnijim alternativama i vi nam u tome možete pomoći. Na vaš zahtjev, proizvođači i prodavači dužni su vam pružiti informaciju o tvarima koje su u skladu sa zakonodavstvom uvrštene na popis takozvanih posebno zabrinjavajućih tvari. Sve te tvari dokazano su štetne za ljude ili za okoliš, i ako su u proizvodu prisutne u količini većoj od 0,1 posto, proizvođači i prodavači dužni su vam, na upit, o tome dostaviti informaciju u roku od najviše 45 dana. Ova obaveza ne vrijedi samo za elektroničke naprave, već i za sve "čvrste" predmete, poput odjeće, obuće, igračaka, sportske opreme, namještaja... Postavljanjem upita dajete do znanja proizvođačima i trgovcima da vam je do problematike štetnih kemikalija u proizvodima stalo i potičete ih da ih što prije zamijene sigurnijim alternativama.

Iskoristite svoje pravo!

Ako želite saznati sadrži li neki proizvod posebno zabrinjavajuće tvari, i time istodobno poručiti dobavljačima da ste zbog toga zabrinuti, možete se poslužiti mobilnom aplikacijom Scan4Chem. Pomoću nje možete skenirati barkod proizvoda, i manje-više, automatski poslati upit proizvođaču. Proizvođač vam je dužan odgovoriti i u odgovoru mora navesti sve posebno zabrinjavajuće tvari koje se nalaze u tom proizvodu (ako su one u njemu prisutne u koncentraciji većoj od 0,1 posto masenog udjela).

Aplikaciju možete besplatno preuzeti s Play Storea i App Storea. Preuzmite je i pošaljite upite. Iskoristite moć koju imate kao potrošači i dobavljačima dajte do znanja da vam je stalo. Zajedno proizvode možemo učiniti sigurnijima!

***

Ovaj tekst objavljen je u sklopu projekta AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiranog kroz Life+ program Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta LIFE AskREACH u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.