hr en
  • change the contrast
  • change the font

Stari Grad donio Odluku o smanjenju korištenja jednokratne plastike

Objave na drustvenim template

U sklopu projekta "For plastic free Croatian Islands", kojeg vodi udruga Sunce u partnerstvu sa Zelenom akcijom, Grad Stari Grad na otoku Hvaru usvojio je Odluku s mjerama kojima se u upravnim tijelima Grada Starog Grada te ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada određuje smanjenje korištenja jednokratne plastike za 30% te zamjena određenih predmeta s rješenjima prihvatljivijim za okoliš.

Grad Stari Grad, sukladno Akcijskom planu smanjenja zagađenja plastikom u Gradu Starom Gradu za razdoblje 2021. – 2026., radi ispunjenja obveza iz Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća, a u cilju poticanja službenika i namještenika Grada Starog Grada, lokalne zajednice, kao i zaposlenika poslovnih subjekata na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i onečišćenju plastikom, posebice u morskom okolišu, donio je 4.11.2021. Odluku koja uključuje navedene mjere:

1. postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (plastika, papir, staklo, elektronički otpad, biootpad, miješani komunalni otpad i dr.) na prikladna mjesta unutar institucija te odvajanje otpada na mjestu nastanka kad god je to moguće, kao i osiguravanje adekvatnog otpremanja i zbrinjavanja sveg odvojeno-prikupljenog otpada

2. zamjena jednokratnih plastičnih čaša staklenim ili drugim višekratnim čašama

3. osiguravanje mogućnosti korištenja višekratnih šalica na aparatima za kavu i vodu, odnosno potpuno ukidanje korištenja jednokratnih plastičnih čaša

4. zamjena jednokratnog plastičnog pribora za jelo i plastičnih žličica za kavu višekratnim metalnim priborom ili raspoloživim alternativama koje se izrađuju od prirodnih i biorazgradivih, odnosno kompostabilnih materijala (drvo, papir, vlakna, šećerna trska, trska bambusa i sl.)

5. zamjena jednokratnih plastičnih slamki višekratnim rješenjima (slamke načinjene od alternativnih materijala poput papira, bambusa, čelika)

6. zamjena svih jednokratnih plastičnih vrećica višekratnim platnenim ili papirnatim vrećicama kad god je to moguće

7. digitalizacija dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće

8. zamjena i nabava uredskog pribora i higijenskih potrepština bez plastične ambalaže

9. osiguravanje nabavke pića i drugih tekućina isključivo u povratnoj ambalaži kad god je to moguće

10. postupna zamjena i nabava sredstava za čišćenje i osobnu higijenu s okolišno-prihvatljivim sastojcima (poput prirodnih sredstava za čišćenje) te korištenje proizvoda koje je moguće nadopunjavati u cilju smanjenja stvaranja ambalažnog otpada.

Preporuka je da se sva javna događanja koja organizira ili suorganizira, odnosno financira ili sufinancira Grad, ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada, organiziraju sukladno ovim mjerama. Također, Grad je dužan osigurati ili dogovoriti s organizatorom javnih događanja odvojeno prikupljanje otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje.

Cijelu odluku možete pronaći ovdje.

***

Cilj projekta je smanjiti upotrebu jednokratne plastike te onečišćenje plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moruimplementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelje na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u Općini Sali na Dugom otoku i u Gradu Starom Gradu na otoku Hvaru.

Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (otok Dugi otok) i Zelena akcija, a suradnici SMILO i Inicijativa za Zlarin bez plastike.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.