hr en
  • change the contrast
  • change the font

Stablo u Masarykovoj posječeno je zbog privatnog interesa

Zt

Zelena akcija traži da se stablo u Masarykovoj ulici zasadi na istom mjestu, kako i piše u Rješenju Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla.

Krajem lipnja 2016. godine bespravno je posječeno stablo u Masarykovoj ulici za potrebe terase slastičarnice “Zagreb”. Vlasnik slastičarnice nije ishodio dozvolu za sječu stabla. Potvrdili su nam to Komunalno redarstvo i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. Nakon toga tražili smo da se stablo ponovo zasadi i to na istome mjestu, a terasu prilagode stablima.

Treba spomenuti da se je sječa stabla dogodila na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro - Povijesna urbana cjelina Grad Zagreb, koja je zaštićena temeljem rješenja Ministarstva kulture u Zagrebu i samo taj Zavod izdaje dozvolu za sječu na zaštičenom području, a ne Gradski ured pročelnika D. Bilića koji se oglasio dopisom u mjesecu prosincu iste godine, u kojem piše kako je izdana dozvola za sječu navedenog stabla. Dakle, Zavod nije izdao dozvolu, a Bilićev Gradski ured nije ni nadležan. Prema tome, nije nam jasno zašto se je uopće oglasio i to još nekoliko mjeseci kasnije.

Dana 2. veljače 2017. godine posađeno je novo stablo, ali ne na mjestu gdje je trebalo biti zasađeno, već neposredno uz postojeća i na užem dijelu nogostupa. Očito se radi o kompromisnom rješenju i nedvojbenom pogodovanju vlasniku terase.

Budući je rušenjem jednog od tri stabla u Masarykovoj nanesena direktna šteta javnom prostoru grada, tražimo da se stablo zasadi na istom mjestu, kako i piše u Rješenju Zavoda, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla. Obaveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim, a ne, kao po tko zna koji put, svojim djelovanjem štititi nečije privatne interese.

Isto tako se postavlja pitanje je li vlasnik slastičarnice platio kaznu za sječu stabla i tko je platio sadnicu koja nije zasađena na mjestu na kojem je stablo trebalo biti.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.