hr en
  • change the contrast
  • change the font

Širenje dijaloga za akciju protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj

Img 9097

Zelena akcija je u ponedjeljak, 29. veljače, u kinu Europa organizirala panel raspravu na temu povezivanja različitih aktera po pitanju akcije protiv klimatskih promjena te premijernu projekciju filma "Ovo mijenja sve/This changes everything" inspiriranu knjigom autorice Naomi Klein.

Na panel raspravi Klimatske promjene kao prilika za izgradnju pravednijeg svijeta sudjelovalo je oko 100 ljudi, dok je projekciju filma posjetilo 250-300 ljudi.

Na panel raspravi smo čuli primjere sve češćeg udruživanja sindikata, društvenih pokreta i drugih aktera s okolišnim organizacijama u Hrvatskoj i svijetu te zašto je potrebno takvo povezivanje i po pitanju klimatskih promjena, o čemu govori i dokumentarni film „Ovo mijenja sve/This Changes Everything“ (prema istoimenoj knjizi autorice Naomi Klein).

Asad Rehman iz udruge Friends of the Earth u Velikoj Britaniji gostovao je putem skypea i govorio o načinima povezivanja društvenih i okolišnih pokreta. Osvrnuo se na planove globalnog klimatskog pokreta nakon donošenja novog sporazuma na UN-ovoj konferenciji u Parizu (COP21). "To što je dogovereno u Parizu nije dovoljno da bi se spriječile katastrofalne posljedice", zaključio je Rehman, dodajući kako je potrebna izgradnja globalnog pokreta za klimatsku i društvenu pravdu.

Anabella Rosemberg iz Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), također putem skypea, govorila je o ulozi sindikata u borbi protiv klimatskih promjena te je naglasila kako je potrebna pravedna tranzicija i osiguranje pristojnih poslova.

Luka Tomac iz Zelene akcije dao je nacionalnu perspektivu te je govorio o važnosti ublažavanja posljedica klimatskih promjena, ali i prilagođavanja na njih. Ključno za akciju protiv klimatskog kaosa jest zaustavljanje štetnih projekata baziranih na fosilnim gorivima, poput termoelektrane na ugljen Plomin C ili bušenja nafte i plina na Jadranu, te istodobno razvijanje obnovljivih izvora energije.

Marina Ivandić iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) osvrnula se je na već postojeću i dobru suradnju između sindikata i okolišnih udruga u Hrvatskoj po pitanju zaštite javnih dobara. Konkretna suradnja oodnosi se primjerice na prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma protiv privatizacije autocesta 2014. godine.

Mladen Domazet s Instituta za političku ekologiju je stavio naglasak na pojam "odrasta" (degrowth), pojmovni "okvir za novu eru", koji kritizira kapitalistički model ekonomskog rasta. "Ništa ne može rasti dovijeka, ni iskorištavanje resursa", rekao je Domazet.

Zoran Milić iz Franjevačkog svjetovnog reda osvrnuo se na papinu Encikliku Laudato si’ koja zauzima radikalan stav po pitanju društvene i klimatske pravde.

Nakon rasprave besplatno smo prikazali dokumentarni film Ovo mijenja sve /This Changes Everything koji je nastao prema knjizi kanadske spisateljice i novinarke Naomi Klein. Sniman četiri godine na pet kontinenata, film portretira sedam zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena, od najvećeg američkog ugljenokopa u Montani do kanadske katranske nafte, od obale južne Indije do Pekinga i dalje. Povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je proizveo i predstavlja ideju da čovječanstvo može iskoristiti egzistencijalnu krizu klimatskih promjena i transformirati naš propali ekonomski sustav u nešto radikalno bolje.

Fotografije s rasprave pogledajte na linku.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.