hr en
  • change the contrast
  • change the font

Savjetodavno tijelo Europskog parlamenta nalaže oprez zbog planirane eksploatacije nafte u Jadranu

More opatija manje

Jučer (11.9.2014) je Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) na svojoj plenarnoj sjednici usvojio mišljenje o nedavno objavljenom prijedlogu Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju. EGSO, kao savjetodavna institucija donosi zajednička mišljenja predstavnika poslodavaca, sindikata i civilnog društva o prijedlozima novih direktiva ili politika EU-a. Tako donesena mišljenja služe kao jedna od podloga pri donošenju odluka u EU institucijama.

Na inicijativu predstavnika okolišnih udruga iz Hrvatske okupljenih u nacionalnu mrežu Zeleni forum, dugogodišnjeg okolišnog aktivista Tonija Vidana, u tekst dokumenta unesena je točka koja naglašava rizike od mogućih istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranskom i Jonskom moru. U tekstu se predlaže "pozorno procjenjivanje" i "osiguravanje suglasnosti svih relevantnih država" za "razvoj novih aktivnosti istraživanja i iskorištavanja ležišta ugljikovodika". Posebnim amandmanom nalaže se i provedba Strateške procjene utjecaja na okoliš.

Zelena akcija upozorava na potpuno neodgovorno i neprihvatljivo srljanje Ministarstva gospodarstva u istraživanje i najave eksploatacije nafte na Jadranu. Posebno zabrinjava dosadašnja neaktivnost Ministarstva okoliša, čime se jasno pokazuje kako naše institucije nisu osposobljene za kvalitetno upravljanje tako rizičnim aktivnostima u našem najvrjednijem eko sustavu, Jadranskom moru.

Vjerujemo kako će dionici koji su zainteresirani za održivo gospodarenje Jadranom uključivanjem u javnu raspravu o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš odbaciti mogućnost eksploatacije nafte kao prerizične aktivnosti na Jadranu.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.