hr en
  • change the contrast
  • change the font

Reakcija Zelene akcije na prijedlog Strategije energetskog razvitka RH

Nakon prezentacije prijedloga nove Strategije energetskog razvitka RH i povodom početka javne rasprave o njoj, Zelena akcija želi Vladi RH i "energetskoj struci" uključenoj u njenu izradu, jasno izraziti svoje nezadovoljstvo predstavljenim prijedlogom.

"Ovaj prijedlog Strategije gura Hrvatsku u prošlo stoljeće te promovira stare tehnologije i energetsku rastrošnost" - Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije.

Kliknite i pošaljite svoj komentar na prijedlog - Strategije energetskog razvitka RH

Umjesto da nas priprema na predstojeću svjetsku energetsku, financijsku i ekološku krizu na način da sa što manje energije kvalitetnije živimo i proizvodimo, ovaj prijedlog Strategije nas gura u sve veću energetsku rastrošnost i ovisnost. Ovim prijedlogom, "energetska struka" i Vlada RH pokazuju potpuni nedostatak razvojne vizije jer baziraju prijedlog Strategije na  pukom ponavljanju onog što su druge zemlje (pogrešno) radile u prošlosti. Pored toga, ovim prijedlogom se Vlada jasno svrstala iza interesa energetskih monopolista HEP-a- i INA-e zapostavljajući interese građana. Ponovno uvodeći mogućnost gradnje termoelektrana na ugljen i/ili nuklearke, Vlada promovira načelo da je prihvatljivo da se zdravljem građana i okolišem plaćaju navodno jeftiniji oblici proizvodnje električne energije.

Temeljna manjkavost prijedloga Strategije energetskog razvitka jest da Vlada RH i "energetska struka" predviđaju povećanje energetske potrošnje od čak 45 % do 2020. i 76 % do 2030. godine dok je službena politika EU do 2020. povećanje energetske učinkovitosti od 20 % što će dovesti do smanjenja ukupne potrošnje energije od 9 %. Mit o velikom povećanju energetske potrošnje u Hrvatskoj svake godine razbija i činjenica da je u 2006. ukupna potrošnja energije bila manja za 0,3 % u odnosu na 2005. godinu, a BDP je u odnosu na istu godinu narastao 4,8 %.
Vlada RH i "energetska struka" stalno navode podatak da Hrvatska po glavi stanovnika troši manje energije od zemalja članica EU namjerno izostavljajući podatak iz Strateškog okvira za razvoj RH 2006. - 2013. koji navodi da je  energetska intenzivnost  tj. potrošnja energije po jedinici BDP-a u Hrvatskoj čak 2 puta veća nego u članicama EU, što znači da Hrvatska itekako kaska u energetskoj efikasnosti za članicama EU.

Pozivamo sve građane, institucije i poduzeća da se aktivno uključe u javnu raspravu, posebice oko temeljnih manjkavosti prijedloga Strategije vezanih uz projekciju energetske potrošnje i da ne pristanu na kvazi-izbor između 3 podjednako loša "scenarija".

Position paper Zelene akcije o energetici

Opsežna analiza Strategije energetskog razvitka RH, posebice u odnosu na energetsku politiku EU, nalazi se u dokumentu stava (position paper-u) Zelene akcije o energetici kojeg možete preuzeti klikom na link niže.

Kontakt: Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije, 098 385650

Documents

Energetski razvitak Hrvatske - stav Zelene akcije 

PDF 666 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.