hr en
  • change the contrast
  • change the font

Prvi E?! - Okolišni film festival

Festival

Pozivamo Vas na prvi Okolišni film festival - E?! u organizaciji volonterske Aktivističke grupe Zelene akcije. Festival se održava 7. i 8. svibnja u Kinu Grič (Jurišićeva 6, Zagreb) u suradnji s Dokukinom Zagreb.

E?! - festival koncipiran je kao dvodnevno prikazivanje dokumentarnih okolišnih filmova koji se bave prvenstveno odnosom čovjeka prema okolišu, prekomjernom proizvodnjom i konzumacijom te devastacijom koju zapadnjačka industrija čini nad prirodom. Ovim, za Zelenu akciju novim formatom pokušavamo širu publiku upoznati s problemima u zaštiti okoliša i održivom razvoju, kako bismo svi postali svjesniji svoje pozicije u svijetu te osobne odgovornosti prema okolišu u kojem živimo.

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

---

Raspored projekcija:

Srijeda, 7. svibnja:

19 h:

Istina o mesu/Meat the Truth, Karen Soeters 72' (film ima hrvatski prijevod)

Ljubitelje mesa koji misle da je teško preživjeti jedan dan bez njega, ali i sve ostale, ovaj će film upoznati s užasnim procesom proizvodnje mesa i time kako svakodnevna konzumacija mesa pridonosi globalnom zatopljenju na sličan način kao i svakodnevna vožnja automobilom. Ovaj visokoprofilni film veže se uz druge, ranije filmove o klimatskim promjenama te nas podsjeća na to koliko moći zapravo leži u našim vlastitim rukama, a time i u našoj odgovornosti.

21 h:

Otrovna vatra/Poison Fire, Lars Johansson, 29' (bez hrvatskog prijevoda)

Film dokumentira borbu aktivista i aktivistkinja Friends of the Earth Nigerije protiv Shellova crpljenja nafte iz delte Nigera. Kroz priču o njihovoj borbi, film suočava gledatelje s tamnom stranom multinacionalnih korporacija koje, daleko od očiju razvijenog svijeta koji kupuje njihove proizvode, ne prežu čak ni od ubijanja onih koji se bore za očuvanje svojih staništa.

+ Glasovi katranskog pijeska/Blockadia Rising: Voices of the Tar Sands, Garret Graham, 53' (bez hrvatskog prijevoda)

Borba stanovnika američkih država Texasa i Oklahome protiv kontroverznog KXL Transkanadskog naftovoda koji bi kroz SAD provodio naftu od tzv. katranskog pijeska – produkta izrazito devastirajuće metode vađenja nafte koja se počela koristiti u Kanadi, a koja trajno uništava svaki krajolik. Film pokazuje kolika može biti snaga lokalnog otpora devastaciji i snaga borbe za ljudsko pravo na zdravlje i zdrav okoliš.

Četvrtak, 8. svibnja:

19 h:

Sjemenke suvereniteta/Seeds of Sovereignty, Jess Phillimore, '36 (bez hrvatskog prijevoda)

U svijetu gdje GMO korporacije poput Monsanta pokušavaju patentirati gene i sjemenje, uspostavljajući tako svoju kontrolu i utjecaj nad svim aspektima naše prehrane do te mjere da više nemamo izbora što ni kako jedemo, afričke su se zajednice udružile u pokušaju povratka dijela svoje kontrole, svog prehrambenog suvereniteta, vraćajući se originalnom, prirodnom sjemenju koje same uzgajaju i dijele.

+ Projekt Source/The Source Project , Jason Taylor, 35' (bez hrvatskog prijevoda)

Jason Taylor bio je profesionalni fotograf i snimatelj koji je radio za velike tvrtke, dok nije shvatio da je to što radi dio problema u svijetu te da je sve oko njega zapravo – kontrolirano siromaštvo. Nakon te spoznaje posvetio se aktivističkom filmu te svojim vrhunskim vizualnim izričajem vrlo živopisno približio javnosti problem GMO u malim poljoprivrednim zajednicama u Indiji, gdje je kroz ljudske priče pokazao što zbilja znači siromaštvo. The Source Project je kontinuirani projekt koji obuhvaća više kratkih filmova, a od kojih ćemo ovdje prikazati jednu selekciju.

21 h:

Više od meda/More Than Honey, Markus Imhoof, 95' (film ima hrvatski prijevod)

Ako ste ikad ubili pčelu koja je zujala oko vas, nakon ovog filma u sljedećoj prilici dvaput ćete razmisliti o tome. Film ilustrira odnos čovjeka i pčele, tj. čovjeka i prirode, ispitujući funkciju pčela u prirodi i našem životu te sagledavajući stvarne posljedice trenutnog odnosa društva prema pčelama i prirodi za našu budućnost. Garantiramo da ćete nakon gledanja filma ove male kukce doživljavati na drugačiji način!

---

Okolišni film festival - E?! realizira se uz financijsku potporu zaklade Heinrich Böll te u sklopu programa „Centri znanja za održivi razvoj“ Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Linkovi:
https://www.facebook.com/efest
https://www.facebook.com/events/303404416483377/

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.