hr en
  • change the contrast
  • change the font

Prostorni plan povučen, ali spalionica i dalje tu!

Akcija 20protiv 20spalionice 20(9)

Jutros je sa sjednice Gradske skupštine grada Zagreba povučena prva točka - rasprava o izmjenama Prostornog plana koje su trebale omogućiti realizaciju pojedinih sastavnica štetnog projekta spalionice otpada u naselju Resnik. Pozdravljamo povlačenje navedenih izmjena sa sjednice, ali upozoravamo da se spalionica i dalje nalazi u Prostornom planu grada Zagreba te zahtijevamo nove izmjene koje će ju jednom zauvijek izbaciti iz Prostornog plana.

Već smo u siječnju u sklopu javne rasprave upozorili na štetne izmjene Prostornog plana i uputili naše komentare, a jučer od gradskih zastupnika otvorenim pismom zatražili da se založe za nove izmjene jer gradnju spalionice otpada ne propisuje niti nacionalni Plan gospodarenja otpadom te je jasno da je ona ostala samo suluda ideja gradonačelnika Bandića koja se ne smije realizirati.

Zagreb hitno mora donijeti gradski Plan gospodarenja otpadom usklađen s nacionalnim Planom, propisati odvajanje na kućnom pragu građana i naplatu po količini, a u prostorno-planskim dokumentima planirati lokacije potrebnih postrojenja poput kompostana, sortirnica i reciklažnih postrojenja. Sve suprotno tome je nastavak dugogodišnje nebrige i guranja projekata štetnih po okoliš i javni interes koje ćemo kroz naše kampanje nastaviti sprječavati.

Svakako ćemo nastaviti pratiti proces izmjena i donošenja Prostornog plana i tražiti da se ne usvoje bilo kakve izmjene koje sadržavaju spalionicu.

--

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta "Otvoreno i transparentno upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima - COMMUN-SENSE", koji financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije niti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.