hr en
  • change the contrast
  • change the font

Priručnik o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš - pomoć za one koji žele razumjeti i uključiti se u postupak

Spuo2013 tisak

Strateška procjena utjecaja na okoliš (SPUO) je naziv koji se koristi za opisivanje postupka za procjenu potencijalnih utjecaja politika, planova i programa na okoliš. Izrada SPUO zakonska je obaveza, a jedan od razloga za njezino uvođenje je potreba za ranim razmišljanjem o ciljevima i posljedicama za okoliš, te o dugoročnim i kumulativnim učincima na razini politike/plana/programa, odnosno postizanje održivog razvoja.

Radi se o analizi mogućih utjecaja na okoliš i traženju najboljih alternativa uz poboljšanje transparentnosti postupka i suradnju s javnošću tijekom izrade politike/plana/programa.

Premda je Uredba o strateškoj procjeni plana i programa na okoliš stupila na snagu 2008. godine, još uvijek ne postoji dublje razumijevanje svrhe i koristi primjene tog postupka. S obzirom da propis nije sam po sebi dovoljno razumljiv široj javnosti, potrebna su objašnjenja i upute za razumijevanje postupka i uključivanje u specifičnim slučajevima strateške procjene utjecaja na okoliš. Zelena Istra i Zelena akcija tiskale su Priručnik o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš u svrhu pomoći u izgradnji kapaciteta za sudjelovanje u tim procedurama. Obrazloženja zakonodavnih rješenja i priručnici za primjenu strateške procjene već su odavno dostupni u mnogim varijantama u zemljama Europske unije, dok se u nas nije odmaklo daleko. Taj nedostatak, barem kad je sudjelovanje javnosti u pitanju, pokušali smo ispraviti ovim priručnikom.

Ključni trenutak SPUO je omogućavanje javnosti da se izjasni o bitnim aspektima plana ili programa koji će utjecati na njihov život. Da bi se pozitivni učinci SPUO zaista dogodili, važna je sposobnost javnosti i njihovih organiziranih predstavnika da utječu na proces izrade SPUO. Sudjelovanje javnosti može dovesti do inovativnih ideja i povećanja kredibiliteta samog procesa i njegovih rezultata.

Priručnik je tiskan u sklopu projekta «Održiva uporaba obnovljivih prirodnih resursa», čiji je glavni cilj izgraditi kapacitete hrvatskih organizacija civilnog društva u praćenju i zagovaranju javnih politika vezanih uz održivo gospodarenje prirodnim resursima, posebice u kontekstu pridruženja Europskoj uniji. Projekt vodi Zelena akcija, a Zelena Istra, kao glavni projektni partner, izradila je Priručnik. Projekt je financijski podržala Europska komisija.

Priručnik možete preuzeti ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.