hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pozivamo vas na predavanje Srećka Horvata: „Grad smeća“, ili zašto Mubarak mora pasti?

Slija2

Prije točno mjesec dana Srećko Horvat i Ivana Biočina posjetili su jednu od najsiromašnijih četvrti Kaira, takozvani „Grad smeća“. Podno brda Mokattam smjestio se slam u kojem živi oko 20-30.000 Kopta – egipatskih kršćana koji preživljavaju od reciklaže otpada.

Dok si je Europska unija za 2020. godinu postavila cilj od 50% odvojeno prikupljenog otpada, Kopti prema nekim procjenama već godinama uspijevaju bez ičije potpore reciklirati čak 80% otpada kojeg proizvede Kairo – grad sa gotovo 20 miliona ljudi. Unatoč tome, Kopti su već nekoliko desetljeća u nemilosti vlade: Mubarak je umjesto njih zaposlio španjolske i talijanske korporacije, a 2009. dao je poklati 600.000 svinja čime je onemogućen jedan od najvažnijih ciklusa reciklaže.

Na predavanju će biti predstavljena iskustva iz prve ruke, popraćena bogatom fotodokumentacijom, a izlaganje će se dotaknuti i recentnih prosvjeda i pokazati zašto je „Grad smeća“ simptom Mubarakove vladavine, te u kojem smjeru idu trenutna zbivanja. Nakon predavanja slijedi zvučna slika Kaira koju je snimila Ivana Biočina, a dočarava Kairo prije nemira.

Predavanje će se održati u srijedu, 2. veljače, s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorištu.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.