hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pozivamo vas na predavanje o zakonodavstvu EU o kontroli pesticida!

Pesticidi

Zelena akcija Vas poziva na predavanje o Zakonodavstvu EU o kontroli pesticida koje će se održati u četvrtak, 19. siječnja, s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorištu. Predavač će biti Vlado Novaković iz odjela sredstava za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede. Više u nastavku...

Predavanje se održava u sklopu projekta "Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš" koji se bavi utjecajem pridruživanja Europskoj uniji (i, naročito, usklađivanja s EU zakonodavstvom) na one aspekte okoliša koji imaju direktan utjecaj na ljudsko zdravlje. Do sada su u sklopu projekta održana predavanja i okrugli stolovi o zaštiti zraka, zaštiti vode, zaštiti od buke, sigurnosti kemikalija i genetski modificiranim organizmima, a predavanje o pesticidima će biti zadnje iz ovog ciklusa.

Pesticidi su kemikalije čija je svrha da budu otrovne. Iako bi one to trebale biti prvenstveno za štetnike, negativne posljedice njihove primjene po zdravlje ljudi u praksi nije moguće potpuno izbjeći. Znanstvena istraživanja pružaju sve više dokaza o vezi pesticida i velikog broja zdravstvenih problema. Među bolestima koje se dovode u vezu s pesticidima nalaze se alergije; rak; problemi reproduktivnog sustava; bolesti respiratornog sustava; poremećaji hormonalnog, imunološkog i nervrnog sustava... Potrebno je, stoga, uložiti maksimalne napore da ostaci pesticida u što manjoj mjeri dopiru do čovjeka, a još je važnije njihovu upotrebu smanjiti na najmanju potrebnu mjeru. Nažalost, pesticidi se još uvijek često upotrebljavaju neracionalno i u prevelikim količinama. Ovo predavanje bavit će se zakonodavstvom EU koje regulira upotrebu pesticida te promjenama do kojih bi usklađivanje s njim moglo dovesti u Hrvatskoj. Predavač je Vlado Novaković iz Odjela sredstava za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede.

Kontakt
Eugen Vuković, voditelj Info centra Zelene akcije, 099 314 9694, eugen@zelena-akcija.hr

Projekt “Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš” dešava se uz potporu Europske unije kroz program IPA INFO 2009. Za sadržaj ove najave odgovorna je Zelena akcija i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.