hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na webinar: Pravo na informaciju o opasnim kemikalijama u proizvodima svakodnevne potrošnje

Kockice

Zelena akcija poziva vas na webinar Pravo na informaciju o opasnim kemikalijama u proizvodima svakodnevne potrošnje, koji će se održati u srijedu, 28. 4. 2021. od 10:00 do 14:00. Webinar je osmišljen imajući na umu potrebe nevladinih udruga, posebice onih koje se bave zaštitom okoliša, zaštitom zdravlja te zaštitom potrošača, ali je otvoren i za druge zainteresirane građane. Također, mogao bi biti zanimljiv novinarima koji prate okolišnu i zdravstvenu problematiku. On-line prijavnicu za webinar možete ispuniti do 26.4.

Jeste li znali da prema važećem zakonodavstvu EU brojne kemikalije dokazano štetne po zdravlje i okoliš smiju biti prisutne u proizvodima svakodnevne potrošnje te da takvi proizvodi ne moraju biti posebno označeni?

Potrošači, međutim, imaju zakonsko pravo tražiti (i dobiti) informaciju o tome od svih subjekata koji se smatraju dobavljačima proizvoda (proizvođača, uvoznika i trgovaca u maloprodaji). Ova mogućnost, utvrđena člankom 33. sveobuhvatnog zakonodavstva EU o kemikalijama poznatog pod nazivom REACH, trebala je služiti i kao poticaj proizvođačima da uklone ove tvari iz proizvoda.

Nažalost, više od 10 godina nakon donošenja uredbe REACH ova se mogućnost i dalje koristi relativno rijetko te je ostvaren vrlo slab napredak u zamjeni posebno zabrinjavajućih tvari manje štetnim alternativama. Međunarodni projekt Life AskREACH, u sklopu kojeg organiziramo ovaj webinar, ima za cilj potaknuti građane da aktivnije traže informacije o prisutnosti štetnih kemikalija u proizvodima. U tu svrhu razvijena je mobilna aplikacije Scan4Chem, a u cijeloj se Europi provode i brojne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana.

Webinar je osmišljen imajući na umu potrebe nevladinih udruga, posebice onih koje se bave zaštitom okoliša, zaštitom zdravlja te zaštitom potrošača, ali je otvoren i za druge zainteresirane građane. Također, mogao bi biti zanimljiv novinarima koji prate okolišnu i zdravstvenu problematiku.

Sudionici webinara trebali bi:

  • steći razumijevanje osnovnih pojmova u vezi s utjecajem kemikalija na zdravlje i okoliš;
  • dobiti uvid u strukturu zakonodavstva EU o kemikalijama, posebice onog koje regulira prisutnost štetnih kemikalija u različitim kategorijama proizvoda;
  • saznati koje su štetne tvari najčešće prisutne u proizvodima, kakav je njihov utjecaj na zdravlje i u kojim proizvodima ih možemo najčešće pronaći;
  • saznati za koje kategorije proizvoda vrijede odredbe o pravu na informaciju iz uredbe REACH te kako na lak način uputiti zakonski obvezujući upit o prisustvu posebno zabrinjavajućih tvari uz pomoć mobilne aplikacije Scan4Chem.

Webinar organizira Zelena akcija uz podršku udruge Alternativa za bezbednije hemikalije - Alhem (Srbija), jedine nevladine udruge u regiji koja se primarno i sustavno bavi upravo kemijskom sigurnošću. Termin održavanja je srijeda, 28. 4. od 10:00 do 14:00 sati. Zainteresirani za sudjelovanje trebaju se prijaviti za sudjelovanje do 26. 4., putem on-line prijavnice koju je moguće ispuniti ovdje: https://forms.gle/eQypAgyFsk45AM7NA

Program webinara možete pronaći ovdje.

Za dodatna pitanja obratite se na e-mail: askreach@zelena-akcija.hr

***
Webinar se održava kao dio projekta AskREACH kojeg financira Europska unija kroz program Life te uz sufinanciranje zaklade Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU), Ureda za udruge Vlade RH, i Grada Zagreba

Documents

Poziv na webinar o kemikalijama u proizvodima svkodnevne potrošnje

PDF 68.4 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.