hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na tribinu "Plin nije tranzicijsko gorivo"

Gas addiction noroomforgas twitter

Zelena akcija Vas poziva na tribinu „Plin nije tranzicijsko gorivo“ koja će se održati 27.11.2017. godine u 11:00 u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb).

Na tribini će biti predstavljena nova znanstvena studija koju je izradio Centar Tyndall za istraživanja klimatskih promjena sa Sveučilišta u Manchesteru te Sveučilište Teesside iz Engleske, a koju je naručila organizacija Friends of the Earth Europe (FoEE).

Da bi se utvrdilo postoji li još mjesta za plin u europskom ugljičnom proračunu, analizirali su kompatibilnost europskog kontinuiranog korištenja plina s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Rezultate studije predstavit će energetski stručnjaci iz FoEE koji su ujedno izradili i preporuke za donositelje odluka u vezi korištenja plina i ostalih fosilnih goriva u Europi.
Studija je izrađena uoči objave novog popisa (planirana objava 23.11.2017.) od najmanje 90 novih plinskih infrastrukturnih projekata koje Europska unija razmatra za javno financiranje. U posljednje tri godine, EU je dodijelila više od milijardu eura javnih financija za plinske projekte. Na tom se popisu nalaze i plinski projekti u Hrvatskoj, uključujući LNG terminal koji je planiran na Krku. Stoga će na tribini biti govora i o energetskoj politici Republike Hrvatske.

Na tribini će govoriti:

  • Antoine Simon, Friends of the Earth Europe (Brisel)
  • Colin Roche, Friends of the Earth Europe (Brisel)
  • Dušica Radojčić, Zelena Istra (Pula)
  • Toni Vidan, Zelena akcija (Zagreb)

Tribinu će moderirati Marija Mileta iz Zelene akcije. Prijava na tribinu nije potrebna, a ulaz je slobodan.

U travnju 2016. godine, EU i njenih 28 država članica potpisali su Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Nacionalno određeni doprinos (NDC) EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova, dogovoren u ožujku 2015. godine prije pregovora u Parizu, obvezujući je cilj smanjenja emisija od najmanje 40% do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Države članice EU-a su u završnoj fazi usuglašavanja provedbe ove obveze na razini EU-a. No, ova je razina obveze nedostatna da bi se na odgovarajući način odrazila odgovornost Europe i njezini kapaciteti za suočavanje s klimatskim promjenama. Industrija fosilnih goriva nastavlja vaditi i sagorijevati ugljikovodike u neodrživoj mjeri, pa čak i ustraje u daljnjim istraživanjima. Međutim, došlo je do promjene u svjetskoj energetskoj politici: iako i dalje ima mnogo ulaganja u ugljen i naftu, došlo je do značajnog zaokreta prema plinu iako su obnovljivi izvori energije postali najjeftiniji te su za okoliš najprihvatljiviji.

Poveznica na Facebook događaj.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.