hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na tribinu: Dubrovnik na UNESCOvoj listi ugrožene svjetske baštine?

Dub2

Zelena akcija vas poziva na tribinu na kojoj će stručnjaci konzervatori, arhitekti i teoretičari konzervacije raspravljati o problemu upravljanja dubrovačkom kulturnom baštinom u kontekstu recentih nalaza UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu. Tribina će se održati u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg bana J. Jelačića 3. u srijedu, 18. lipnja u 18:00 sati. Poziv nađite u prilogu. Molimo vas da poziv proslijedite svim zainteresiranima.

Nedavno je odjeknula vijest o nacrtu zaključka UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu u kojem se oštro kritizira način upravljanja dubrovačkim kulturnim nasljeđem. Kao glavni problemi navedeni su pritisak na povijesnu gradsku jezgru uslijed velikog broja turista u kratkom vremenu, uključujući i nagli priljev turista s brodova na kružnim putovanjima (tzv. cruisera), te potencijalna izgradnja golf resorta sa vilama i apartmanima na platou Srđa neposredno iznad Dubrovnika.
Problematično je i što Hrvatska nije obavijestila UNESCO o planovima realizacije navedenog projekta, što je bila njena obaveza prema Konvenciji o svjetskoj baštini.

S obzirom da Hrvatska nije dokazala da realizacija projekta na Srđu neće ugroziti jedinstvenu vrijednost Dubrovnika zbog koje je upisan na listu svjetske baštine, Odbor u svom nacrtu zaključka predlaže trenutnu obustavu svih daljnjih aktivnosti na realizaciji projekta. Također se predlaže slanje promatračke misije UNESCO-a i ICOMOS-a s ciljem cjelovitog sagledavanja mogućih posljedica svih navedenih problema na tzv. „jedinstvene univerzalne vrijednosti“ Dubrovnika, te hitna izrada propisanih studija. Na ove navode Ministarstvo kulture i gradske vlasti brane se pozivanjem na činjenicu da planirani projekt na Srđu nije unutar stare gradske jezgre i njene kontaktne zone, zanemarujući novije konzervatorske prakse koje u obzir uzimaju širi kontekst grada kao živog organizma, a ne tek njegove izolirane vizure.
Upravo u utorak, 17. lipnja, na 38. sjednici Svjetskog odbora za baštinu u Dohi (Katar) raspravlja se o usvajanju navedenog zaključka, kojim bi se pokrenuli mehanizmi sudjelovanja UNESCO-a u zaštiti Dubrovačke povijesne jezgre i spriječilo njegovo stavljanje na listu ugrožene baštine.

Tim povodom  Zelena akcija organizira tribinu u Udruženju hrvatskih arhitekata na kojoj će stručnjaci konzervatori, arhitekti i teoretičari konzervacije raspravljati o navedenim problemima te dati svoje mišljenje o nekim od mnogih pitanja koja se pojavljuju: Što za Dubrovnik znači biti dijelom svjetske kulturne baštine? Koje opasnosti prijete očuvanju Dubrovnika kao iznimne kulturne vrijednosti? Koliki je značaj UNESCO-vih upozorenja? Kakve su recentne smjernice za poimanje i zaštitu baštine prema novijim dokumentima UNESCO-a i ICOMOS-a?

Na tribini će govoriti:

  • Maja Nodari, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica
  • Hrvoje Hrabak, Udruženje hrvatskih arhitekata   
  • Marko Špikić (FFZG), predsjednik ICOMOS-a Hrvatske

---

Ovo tribina organizira se u okviru projekta "Korupcijski SONAR - Glasom javnosti protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resursima", koji financira Europska unija, u sklopu I komponente programa IPA 2010 – pomoć u tranziciji i jačanje institucija, a sufinancira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije.
 

Documents

Dubrovnik na UNESCOvoj listi ugrožene svjetske baštine?

PDF 1.02 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.