hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na okrugli stol Nacionalnog foruma za Prostor

Nogolf mali

U četvrtak 26.03. u 12.00 sati, u prostorijama Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb) Nacionalni forum za prostor organizira okrugli stol pod nazivom Zajedno protiv otimačine - Kako dalje protiv Zakona o igralištima za golf?

ZAJEDNO PROTIV OTIMAČINE ! Kako dalje protiv Zakona o igralištima za golf?

U četvrtak 26.03. u 12.00 sati, u prostorijama Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb) Nacionalni forum za prostor organizira okrugli stol pod nazivom Zajedno protiv otimačine - Kako dalje protiv Zakona o igralištima za golf?

Dnevni red:

  1. Jagoda Munić, Zelena akcija:  Zašto smo protiv zakona o igralištima za golf?
  2. Velimir Šimičić: Program razvoja golfa i Zakon o igralištima za golf
  3. Zlatan Juras: Zakon o igralištima za golf iz golferske perspektive
  4. Dušica Radojčić, Zelena Istra: Istra kao golferska regija
  5. Dživo Dražić: Slučaj golf igrališta na Srđu
  6. Ranko Bon: Slučaj golf igrališta kod Motovuna
  7. Senka Gjurašin: Slučaj golf igrališta u Velikoj i Maloj Buni
  8. Diskusija

Moderator: Vladimir Lay

Okrugli stol organiziramo s ciljem okupljanja inicijativa, udruga i stručnjaka te stvaranja koalicije za daljenje javno djelovanje protiv Zakona o igralištima za golf!

Zakon o igralištima za golf je protuustavan i ugrožava pravo vlasništva i poduzetničku slobodu, obavezuje državu ili jedinice lokalne i regionalne samouprave da na zahtjev investitora, bez provedbe javnog natječaja prodaju do 30% površine zemljišta, a investitor može izvlastiti i do 20% ukupne površine golf terena. Zakon se primjenjuje i na postupke izvlaštenja koji su započeti prije stupanja zakona na snagu. Zakon omogućava apartmanizaciju i bogaćenje investitora nauštrb lokalne zajednice te doprinosi devastaciji i privatizaciji poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Nacionalni forum za prostor je neformalna inicijativa građana iz cijele  Hrvatske koja okuplja:

  1. zainteresirane predstavnike postojećih građanskih inicijativa nastalih na točkama aktualnih ili potencijalnih drastičnih devastacija prostora;
  2. predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša, demokratizacijom, zaštitom spomenika kulture, arhitekturom itd;
  3. stručnjake iz različitih područja relevantnih za prostornu problematiku te
  4. zainteresirane javne osobe.

Dugoročni ciljevi Foruma uključuju: podizanje razine i kvalitete javnog tematiziranja prostornih pitanja; davanje sustavnog pregleda ključnih prostornih problema i aktera u procesu; osnaživanje lokalnih građanskih inicijativa; stvaranje kritične mase u javnosti zainteresirane za unapređenje odnosa prema prostoru kao i smještanje prostorne problematike na višu razinu među društvenim i političkim prioritetima.

Namjera je da se Forum uspostavi kao stalna javna platforma koja se bavi različitim aspektima prostorne problematike, a s temeljnom svrhom zaštite i očuvanja prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa.

Nacionalni forum su inicirale organizacije okupljene oko Prava na grad .


You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.