hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na okrugli stol “Hrvatska bez jednokratne plastike?”

Okruglistol za web

Zelena akcija vas poziva na okrugli stol naziva “Hrvatska bez jednokratne plastike?” koji će se održati u četvrtak, 9. veljače, od 9 do 15 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2).

Okrugli stol zamišljen je u tri panel rasprave, a glavne teme o kojima će se raspravljati su: izazovi i prilike u procesu implementacije zakonodavstva o jednokratnoj plastici, budućnost sustava povratne naknade i povratne ambalaže te primjeri dobre prakse sustavnog uvođenja ponovne uporabe u Hrvatskoj.

Povod organizaciji okruglog stola je nadolazeće usvajanje novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu jednokratnoj plastici i ribolovnom alatu čije je javno savjetovanje završilo u prosincu prošle godine, a koji je jedan od ključnih zakonodavnih dokumenata za implementaciju Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

U uvodnom dijelu okruglog stola izložit ćemo analizu implementacije Direktive u Hrvatskoj u kojoj ćemo je usporediti s članicama Europske unije, čija ambicija odgovara hitnosti rješenja. 

Na prvoj panel raspravi s različitim dionicima razgovarat ćemo o tome koji su izazovi u provedbi, primjeni i praćenju zakonodavnih izmjena te koji su konkretni koraci potrebni od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bismo se primakli zadanim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike. 

Na drugom panelu razgovarat ćemo o budućnosti sustava povratne naknade i povratne ambalaže u Hrvatskoj. Tematizirat ćemo mogućnosti povećanja iznosa povratne naknade i proširenja sustava tako da obuhvati jednokratnu ambalažu od pića veću od tri litre, kao i ostalu ambalažu tekućih jestivih proizvoda, ali i tekućih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje.

S obzirom na to da u Hrvatskoj postoje raznoliki primjeri dobre prakse sustavnog uvođenja ponovne uporabe koji već slijede primjere najbolje europske prakse, u trećem panelu izdvojit ćemo aktualne primjere iz Hrvatske. Razgovarat ćemo o tome kako izgledaju ovi procesi te o izazovima na putu ka zamjeni jednokratne plastike rješenjima za ponovnu uporabu. 

Poziv u publiku prvenstveno je namijenjen stručnoj javnosti i medijima, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama. Molimo vas da svoj dolazak prijavite putem ovog online obrasca najkasnije do utorka, 7. veljače.

PROGRAM

  • Uvod // 9.45 - 10.30

U uvodnom dijelu izložit će se implementacija Direktive o jednokratnoj plastici u hrvatskom zakonodavstvu te je usporediti s primjerima različitih zemalja članica Europske unije. Također ćemo predstaviti preporuke koje je Zelena akcija uputila na prijedlog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, jednokratnoj plastici i ribolovnom alatu u sklopu javnog savjetovanja koje je završilo u prosincu 2022. godine.

Autor studije i izlagač: Luka Kos za Zelenu akciju

  • Panel 1 // 10.30 - 12.00

“Izazovi i prilike u procesu implementacije zakonodavstva o jednokratnoj plastici u Hrvatskoj” 

Tema rasprave bit će legislativa te ćemo s različitim dionicima razgovarati o izazovima u provedbi, primjeni i praćenju zakonodavnih izmjena. Osim o izazovima, razgovarat ćemo o prilikama te konkretnim koracima koje Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja trebaju poduzeti kako bismo se primakli zadanim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike.

// Panelisti_kinje //

Ana Marija Mileusnić, Zelena akcija / Zero Waste Croatia Network / Break Free From Plastic

Gordana Pehnec Pavlović, Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (bit će naknadno potvrđeno)

Petra Andrić, Greenpeace u Hrvatskoj

Sandra Benčić, predsjednica saborskog Odbora za okoliš (bit će naknadno potvrđeno)

  • Panel 2 // 12.30 - 13.15

“Budućnost sustava povratne naknade i povratne ambalaže u Hrvatskoj”

Razgovarat ćemo o rezultatima odvojenog prikupljanja otpadne ambalaže omogućene sustavom povratne naknade u Hrvatskoj.  Kako izgleda trenutni sustav povratne naknade u Hrvatskoj? Razgovarat ćemo o budućnosti sustava povratne naknade i povratne ambalaže u Hrvatskoj te o mogućnostima povećanja iznosa povratne naknade i proširenja sustava tako da obuhvati jednokratnu ambalažu od pića i veću od tri litre, kao i ostalu  ambalažu tekućih jestivih proizvoda, ali i tekućih kozmetičkih proizvoda te proizvoda za čišćenje.

// Panelisti_kinje //

Ana Marija Mileusnić, Zelena akcija

Dragica Bagarić, Eko Ozra

Gregor Cerar, savjetnik za održivost, tvrtka Tetra Pak

Zvonimir Majić, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

  • Panel 3 // 13.25 - 14.10

“Primjeri dobre prakse sustavnog uvođenja ponovne uporabe u Hrvatskoj”

Fokus rasprave bit će na rješenjima te ćemo predstaviti aktualne primjere dobre prakse u Hrvatskoj. Osim o rješenjima, razgovarat ćemo o izazovima s kojima se dionici sustava suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore za korištenje održivih višekratnih proizvoda, ambalaže i materijala.

Panelisti_kinje:

Dragica Mateković Rubić, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Lovro Turalija, Zeleni Filozofski

Damir Batarelo, Klub Močvara

---

Zelena akcija nacionalna je koordinatorica europske mreže Zero Waste Europe, članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic i koordinatorica Platforme za borbu protiv zagađenja plastikom u Hrvatskoj. 

 

Documents

Program: okrugli stol “Hrvatska bez jednokratne plastike?”

PDF 34.9 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.