hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na 72-satni tečaj permakulture u Zelenoj akciji

72hrs za plakat

Permakultura je više od organske poljoprivrede. Riječ je o jednoj od malobrojnih zaista izvedivih "zasuči rukave" alternativa društvenim i ekonomskim problemima kojima svjedočimo svakim danom sve više. Permakultura je zaokružen komplet disciplina, koja nadahnjuje ljude na šest kontinenata već 40-ak godina. 72-satni tečaj permakulture standardiziran je širom svijeta i predstavlja najbolji stimulans za početak praktičnog bavljenja permakulturom.

Permakultura

Što je prermakultura? Jedna od malobrojnih zaista izvedivih "zasuči rukave" alternativa društvenom i ekonomskom začepljenju koje svjedočimo svakim danom sve više, permakultura je zaokružen komplet disciplina, koja nadahnjuje ljude na šest kontinenata već 40-ak godina. Ponekad nazivana i "deep ecology", ona je - izvan svake otrcane fraze, praktičan ekološki dizajn koji oponaša prirodne procese.

Može li se permakultura naučiti i koristiti svakodnevno?
Upravo u tome tečajevi odlaze korak dalje od knjiga ili jednodnevnih radionica, i idealno se na njih nastavljaju.

"72-satni tečaj"

Tijekom 10 dana, ovaj prilično intenzivan tečaj je raspoređen na dva vikenda (cjelodnevno 10-20h) i na radni tjedan između njih u večernjim satima (17-21h), kako bi zaposleni ili studenti mogli prisustvovati.

Zadnja dva dana su rezervirana za praktične radove polaznika, a prije toga prolazi se kroz slijedeće segmente:

  • uvod: u kakvom su stanju okoliš i društvo (“5 katastrofa - 5 elemenata”)
  • osnovni PK principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika
  • tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, trajnice,
  • voda: voda u krajoliku, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni WC,
  • održiva i prirodna gradnja, tipovi gradnje, tehnike i materijali,
  • energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa, itd), energija u kućama,
  • urbana PK, rješenja za grad i male prostore,
  • društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

Voditelji tečaja su iskusni permakulturni instruktori:

  • Ivan Gregov (likovni umjetnik, dugogodišnji eko-aktivist, ko-autor projekta "Urbani povrtnjak")
  • Bruno Motik (guru za uradi-sam energetiku, ko-autor knjige "Zeleni alati")
  • Sunčana Pešak (krajobrazna dizajnerica, jedna od pokretačica GSR sistema, nekadašnja voditeljica udruga Rustica i Mreža eko-sela Balkana).

Ovaj tečaj organiziran je u suradnji sa udrugom Zelena akcija.

Što je cilj ovakvih tečajeva?

72-satni" tečaj nudi uvođenje u bogat interdisciplinarni svijet praktične održivosti, što je praksa prepoznala kao najbolji stimulans za početak praktičnog djelovanja (bavljenja permakulturom). Tako je ovaj tečaj standardiziran svugdje u svijetu. Po završenom tečaju, polaznici dobivaju međunarodno priznat certifikat.

Još važnije za polaznike jest to da kućama odlaze sa konkretnim nacrtima za vlastite projekte (npr. stan, kuća, imanje, terasa, itd), koji se razvijaju na ovom tečaju i nakon njega. Dakle cilj “72-satnog” tačaja (koji se često naziva i PDC – permaculture design course) nije toliko naučiti kako se zasadi sadnica, već nešto fundamentalnije – kako napraviti perkmaklturni dizajn, kao ishodište svakog bavljenja permakulturom.

I na poslijetku, "72-satni" PK tečaj pravo je mjesto za svakoga tko se pita o ekološkoj, ekonomskoj, energetskoj ili društvenoj sutrašnjici u kontekstu sve kriznijeg 21. stoljeća.

Nakon završenih tečajeva, često se oformljuju grupe polaznika koje nastavljaju zajednički rad na permakulturnim projektima.

Cijena

Cijena tečaja (svibanj 2012. u Zelenoj akciji) jest 1180 kn. Cijena za studente i nezaposlene je 980 kn (uz potvrdu o statusu). U cijenu su uračunati obroci tijekom dva vikenda.

72-satni tečajevi često variraju u cijeni, ovisno o okolnostima, mjestu i formatu održavanja, itd. Ovaj tečaj spada u red onih sa sniženom, pristupačnijom cijenom. Tečaj će građu "komprimirati" u neznatno manji format od uobičajenog, da bi cijenom i rasporedom izašao u susret građanima. No i ovaj tečaj pokriva sve djelove kao i njegov evropski ili svjetski ekvivalent, koji se naplaćuje preko 400 eura.

Nakon tečaja, polaznicima će biti ponuđen još jedan dan praktičnog rada izvan grada.

Mjesto, vrijeme, i kako se prijaviti?

Broj sudionika je ograničen na 20, a prijave se primaju do 2. svibnja. Tečaj će se odžati između 04. i 13. svibnja 2012. u prostorima Zelene akcije u Zagrebu, Frankopanska 1.Početak je u petak 04. svibnja u 17h.

Za više informacija i detaljniji raspored tečaja obratiti se može (bez obaveze) na mail, gdje se također može i zatražiti prijavnica: ured@permakultura.org

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.