hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pod teretom spalionice - nikad do cilja!

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije su danas, 6.7.2017. godine, performansom ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba zatražili_e hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji neće sadržavati skupu i štetnu spalionicu otpada. Traže kvalitetne mjere za uspostavu dobrog sustava odvajanja, recikliranja, kompostiranja i pravedne naplate po količini proizvedenog otpada.

U sklopu performansa aktivisti_kinje su lik i djelo gradonačelnika Milana Bandića prikazali u obliku puža koji za sobom vuče spalionicu i jako se sporo kreće prema cilju od 50% odvojeno prikupljenog otpada kojeg Zagreb mora dostići do 2020. godine. Istovremeno su istaknuli transparent na kojem je pisalo: „Pod teretom spalionice, nikad do cilja“.

„Ovaj performans opisuje dosadašnjih 17 godina neodgovorne gradske politike predvođene gradonačelnikom Bandićem koji pokušava progurati štetnu spalionicu i time koči razvoj sustava recikliranja uz ekološke, ekonomske i zdravstvene štete“, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zagreb je 2015. godine zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada dobio sramotnu titulu europske prijestolnice smeća. „Krajnje je vrijeme da gradonačelnik prestane puzati jer nas time vodi do plaćanja vrlo visokih kazni za neispunjenje ciljeva“, dodao je Košak.

Zagreb već godinu dana i sedam mjeseci nema Plan gospodarenja otpadom, a spalionica se i dalje nalazi u Prostornom planu Zagreba, iako ju Plan gospodarenja otpadom RH više ne propisuje.

„Zahtijevamo hitno donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom Zagreba koji treba biti usklađen s nacionalnim Planom i ne sadržavati spalionicu. U njegovoj izradi trebaju sudjelovati i predstavnici_e građana_ki koji su prošle godine radili na Akcijskom planu za unaprjeđenje sustava u Zagrebu, a koji je misteriozno nestao“, poručio je Košak.

Istovremeno se građani i građanke svakodnevno susreću s brojnim problemima koji bi se mjerama u gradskom Planu gospodarenja otpadom trebali riješiti. Neki od tih problema su:

  • loš sustav odvajanja otpada sa spremnicima koji su nedostatni, udaljeni i bez kontrole što rezultira gomilanjem velike količine otpada na Jakuševec
  • nametnuta, nepravedna i nezakonita naplata koja se temelji na nametnutom volumenu spremnika, umjesto na stvarno proizvedenoj količini miješanog otpada
  • nedostatak modernih sortirnica i kompostana
  • kriminalne aktivnosti na ilegalnim odlagalištima diljem Zagreba (poput Ježdovca)
  • štetni požari u postrojenjima CIOS-a bez adekvatne reakcije nadležnih gradskih službi

„Slične probleme uspješno su kvalitetnim sustavom odvajanja na kućnom pragu, kontrole i recikliranja rješile brojne druge metropole, ali i drugi gradovi veći od Zagreba. Očigledno je kako je sramotan sustav u Zagrebu rezultat nebrige i kojekakvih interesa kojima vlast predvođena Milanom Bandićem godinama podilazi. Tome treba doći kraj“, zaključio je Košak.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.