hr en
  • change the contrast
  • change the font

Otok Krk u suradnji sa Zelenom akcijom na putu do “zero waste” certifikata

Danas je sedam jedinica lokalne samouprave (JLS) na Krku steklo status kandidata za “zero waste grad/općinu”, što je prvi korak prema punopravnoj certifikaciji najboljih praksi u EU.

Udruga Zelena akcija i komunalno društvo Ponikve eko otok Krk održali su konferenciju za medije u gradu Krku na kojoj je sedam JLS s otoka Krka (Grad Krk te općine Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat, Malinska - Dubašnica), usvojilo Odluku o implementaciji “zero waste” strategije maksimalnog smanjenja otpada te povećanja ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja.

Otok Krk već godinama spada u sam vrh odvojenog prikupljanja i održivog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, unatoč velikim izazovima zbog veoma izražene turističke sezonalnosti. Logičan sljedeći korak jest pridruživanje međunarodnoj strategiji „zero waste“, koja promiče ispunjenje visokih ciljeva primjenom brojnih učinkovitih mjera u skladu s javnim interesom, zaštitom okoliša i prioritetima u hijerarhiji gospodarenja otpadom.

Odluka definira ambiciozne petogodišnje ciljeve od 70 posto odvojeno prikupljenog otpada i smanjenje količine ostatnog otpada sa 235 kg na 150 kg po stanovniku (uključujući turiste).

Uz to, komunalno poduzeće Ponikve osigurat će uvjete da se na Krku implementiraju različiti modeli smanjenja količina otpada koji nastaje. Zelena akcija je za JLS na Krku izradila analizu s preporukama za daljnji razvoj održivog sustava gospodarenja otpadom. Provedbom tih preporuka i ispunjenjem definiranih ciljeva, JLS na Krku postat će još prepoznatljivije u društvu najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom i steći uvjete za punopravnu certifikaciju, koju dodjeljuje mreža Zero Waste Europe.

Nakon uvodnog pozdrava direktora komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk, Ivice Plišića, obratili su se Marko Košak iz Zelene akcije, koordinator mreže “zero waste” gradova i općina u RH te Marijan Galović iz Galović savjetovanja. Predstavili su analizu koju su izradili za otok Krk, kao i ambiciozne ciljeve te preporuke konkretnih mjera za što brže dostizanje tih ciljeva. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Udruge gradova u RH. Čestitali su JLS s otoka Krka i poduzeću Ponikve na vrhunskim rezultatima i ambiciji kojom pružaju primjer dobre prakse gradovima i općinama u RH i šire.

Kako bi obveze predviđene strategijom bile ispunjene, nastavit će se suradnja između komunalnog poduzeća Ponikve i stručnjaka Zelene akcije koji će pratiti napredak i pomagati pri realizaciji predloženih mjera za smanjenje nastanka, ponovne uporabe i recikliranja otpada.

Documents

Krk zero waste_analiza i preporuke

PDF 2.26 MB

Zero waste deklaracija_Krk_EN

PDF 90 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.