hr en
  • change the contrast
  • change the font

Oslobodite prostor za bicikliste i pješake!

Prosvjednim performansom ispred zgrade Gradske uprave danas na međunarodni Dan bez automobila aktivisti i aktivistice Zelene akcije zahtijevali su promjenu gradske politike kojom se omogućava prekomjerno zauzimanje pješačkih površina za potrebe terasa kafića, a tražili su i uvođenje učinkovitih mjera kojima će se nogostupi i biciklističke staze osloboditi od parkiranih automobila.

Naime,  međunarodni Dan bez automobila obilježava se svake godine 22. rujna kako bi se ukazalo na negativne posljedice intenzivnog korištenja automobila poput onečišćenja zraka, proizvodnje buke, doprinosa klimatskim promjenama i zauzimanja javnih površina te kako bi se zagovarao biciklistički, pješački i javni promet.

U sklopu performansa postavili su improviziranu terasu kafića kojeg su nazvali „caffe bar Fontana“ i ostavili uzak prostor za prolaz ljudi, ukazujući time na situaciju s kojom se mnogi građani i građanke Zagreba svakodnevno susreću. Istaknuli su i nekoliko fotografija koje su im poslali građani na kojima je prikazano zauzimanje nogostupa i biciklističkih staza terasama kafića ili automobilima. Istaknuli su i nekoliko fotografija na kojima je prikazano zauzimanje nogostupa i biciklističkih staza terasama kafića ili automobilima. Navedene fotografije su rezultat on-line akcije #HocuProci, koju je Zelena akcija pokrenula prije tjedan dana pozivajući građane i građanke da joj pošalju fotografije na kojima je vidljivo ovakvo zauzimanje pješačkih i javnih površina.

„Grad Zagreb je odgovoran za izdavanje dozvola za postavljanje terasa kafića kojima se remeti promet biciklista, pješaka i osoba u invalidskim kolicima. Također, grad Zagreb je putem svog Prometnog redarstva zadužen za uklanjanje vozila koja otežavaju promet biciklista, pješaka i osoba u invalidskim kolicima. Nogostupi i biciklističke staze na brojnim mjestima u Zagrebu suženi do razine kojom se onemogućava normalno kretanje. Stoga tražimo od Grada Zagreba da napokon osigura neometano kretanje nogostupima i biciklističkim stazama.“, rekao je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Istaknuo je i kako su danas volonteri biciklopravljaone željeli na Zrinjevcu besplatno, kao i uvijek, pomagati građanima popravljati bicikle, ali je Grad Zagreb odbio izdati dozvolu uz obrazloženje da je prostor već zauzet, ne nudeći pri tome nikakvu drugu lokaciju. Dakle, u isto vrijeme dok daje dozvole kafićima da postavljaju terase koje ometaju pješake i bicikliste, Grad odbija dati dozvolu za korištenje svega nekoliko kvadratnih metara javne površine za potpuno nekomercijalnu djelatnost popravljanja više desetaka bicikala građanki i građana. Napominju kako uz gradonačelnika koji već 16 godina svog mandata ne razumije kako treba izgledati prometna politika, ovakve odluke nimalo ne iznenađuju, te pozivaju gradske institucije da javnim prostorima u gradu Zagrebu upravljaju u interesu svih građana, a ne pojedinaca.

Fotografije s akcije možete pogledati ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.